Vlaamse boeren en slachterijen willen grip op PFAS-risico
Landbouworganisaties en slachthuizen pleiten voor een systeem om PFAS sneller te detecteren, meldt Vilt. De chemische stof kan nu alleen worden ontdekt als het dier al geslacht is. De Federatie van het Belgische Vlees en Boerenbond zijn in gesprek om PFAS bij levende dieren te kunnen vaststellen.
Twee Vlaamse rundveehouderijen zijn besmet met PFAS. De bedrijven liggen in de twee risicogebieden Zwijndrecht en Stabroek. Beide gemeenten bevinden zich rondom de haven van Antwerpen.
De bedrijven zijn de eerste twee officiële gevallen van een overschrijding van de Europese norm voor PFAS. Experts verwachten dat het niet het niet de enige bedrijven zijn die besmet zijn. De Federatie van het Belgische Vlees (Febev) meldt dat er nu al een lijst met achthonderd plaatsen in Vlaanderen is die PFAS-risicovol zijn.
De geteste karkassen moeten worden gesepareerd tot de uitslag duidelijk is. De uitslag van een monster is pas na minimaal vijf dagen bekend. Voor slachthuizen is het praktisch onmogelijk om individuele karkassen zolang apart te houden. De karkassen ondergaan een waardevermindering en moeten worden vernietigd.
Eventuele besmetting wordt pas een week na bemonstering duidelijk. In de tussentijd is het karkas verder verwerkt en in aanraking gekomen met andere karkassen. Als uit de test blijkt dat het karkas een te hoge PFAS-waarde heeft, moet de hele partij worden teruggeroepen. Dat heeft een grote financiële impact. Het betekent dat niet alleen de melkveehouderijen, maar ook andere bedrijven in de sector risico lopen.
Preventief selecteren geen optie
De slachthuizen beschikken ook niet over informatie van locaties en adressen waar mogelijke met PFAS besmette bedrijven zich bevinden. Ze kunnen dus niet preventief selecteren op dieren.
De Febev, Boerenbond en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) proberen een systeem te bedenken om besmetting met PFAS bij levende dieren vast te stellen. Veehouders en slachthuizen kunnen op die manier veel kosten besparen. Het FAVV bevestigd dat er op dit moment nog geen systeem bestaat om levende dieren te testen op PFAS.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Novacat 302 ED
Nieuw, P.O.A.
-
7635
Gebruikt, € 17.500
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 5 meter
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %