Europese Commissie verwacht minder suiker per hectare

De Europese Commissie mikt dit jaar voor Noordwest-Europa op een suikerproductie van 12,1 ton per hectare. Dat is 2,3 procent minder dan vorig seizoen.

Europese+Commissie+verwacht+minder+suiker+per+hectare
© Dirk Hol

De lagere opbrengstverwachtingen per hectare doen een uitbreiding van de bietenteelt in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk voor een belangrijk deel teniet. Dat geldt met name voor Frankrijk. Het areaal is er met 7,4 procent uitgebreid, maar de hoeveelheid suiker per hectare daalt met 6 procent.

De totale productie in de belangrijkste suikerbietenregio's van de Europese Unie neemt met 1,6 procent toe tot 10,7 miljoen ton suiker. Daarmee blijft de suikerproductie in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland nog net onder het vijfjarig gemiddelde van 10,8 miljoen ton.

In andere regio's is sprake van een relatief sterkere uitbreiding. Zo ook in 'regio 3': Spanje, Italië, Roemenië en Kroatië. Daar stijgt het totale areaal voor het eerst sinds 2019 tot ruim boven de 100.000 hectare. In 2022 was het areaal in deze landen het kleinste, met minder dan 70.000 hectare.

De totale productie komt in deze regio nog niet boven de 1 miljoen ton uit, maar vergeleken met vorig jaar rekent men wel op een toename van 40 procent.


Aandeel van 7,1 procent

Voor Nederland wordt de suikerproductie geraamd op 1,17 miljoen ton, waarmee de Nederlandse bietenteelt een aandeel van 7,1 procent heeft in de totale Europese suikerproductie van 16,4 miljoen ton. Alleen in Frankrijk, Duitsland en Polen wordt meer suiker geproduceerd dan in Nederland.

Grootste troef voor Nederlandse telers is de hectareopbrengst. Met zo'n 13,5 ton suiker per hectare halen zij de hoogste opbrengsten. Het gemiddelde niveau in de Europese Unie wordt voor dit jaar geschat op 10,9 ton per hectare. Ook in vergelijking tot omliggende landen, Duitsland (11,5 ton), Frankrijk (12,5 ton) en België (11,9 ton), zijn de opbrengsten in Nederland hoger.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer