Frans vleesvee getroffen door miltvuur

Bij acht runderen op een vleesveebedrijf in de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes is miltvuur vastgesteld. Deze dieren zijn overleden. De overige dieren op het 135 stuks tellende bedrijf zijn gevaccineerd met een levend verzwakt vaccin.

Frans+vleesvee+getroffen+door+miltvuur
© Pixabay

De zieke dieren op dit bedrijf in het departement in de buurt van Zwitserland vertoonden miltvuurverschijnselen. Daarom zijn nog 131 dieren gevaccineerd, waarvan er vier alsnog stierven. De eerste verschijnselen deden zich voor op 10 juli. Op 19 juli werd uit twee verschillende tests duidelijk dat het om miltvuur ging. Dat meldt de World Organisation For Animal Health (Wahis).

Verder is onderzoek gedaan naar contactbedrijven, waar mogelijk besmette dieren van dit bedrijf heen zijn gegaan of waar ze van afkomstig zijn. Ook loopt onderzoek naar de mogelijke oorzaak.


Zoönose

Miltvuur is een zoönose en kan bij de mens tot de dood lijden. Het inademen van de bacterie is altijd fataal. Ook kunnen mensen overlijden aan huidcontact of bij inname van de bacterie.

De miltvuurbacterie kan sporen vormen die in een kadaver vele jaren kunnen overleven. Bij een hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur gaan de sporen ontkiemen. Het is niet de eerste keer dat de ziekte in Frankrijk voorkomt. De vorige keer was in december 2022.

In Nederland komt miltvuur nauwelijks voor. Dit komt doordat zorgvuldig met door miltvuurkadavers is omgegaan en Nederland sinds de jaren vijftig de Destructiewet heeft, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Sinds de ziekte in 1976 meldingsplichtig werd, zijn in ons land volgens het RIVM slechts zeven gevallen van miltvuur bij mensen gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer