Aantal boerenlandvogels neemt af met 45 procent, ondanks agrarisch natuurbeheer

Het aantal boerenlandvogels is met ruim 45 procent gedaald ten opzichte van 1990. Daarmee is de populatie van deze groep broedvogels het meest afgenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Sovon.

Aantal+boerenlandvogels+neemt+af+met+45+procent%2C+ondanks+agrarisch+natuurbeheer
© Sytsma Photography Burt

Van de 27 vogelpopulaties zijn 21 soorten in aantal verminderd. De grutto, kievit en scholekster vallen onder de open boerenlandsoort en zijn het sterkst afgenomen. De grauwe gors en kemphaan waren in 1990 al zeldzaam, maar zijn nu bijna helemaal verdwenen.

De populaties erf- en struweelvogels van boerenland nemen gemiddeld een stuk minder hard af dan de andere soorten. Het aantal putters en roodborsttapuiten is daarentegen juist toegenomen. In de periode tussen 2000 en 2005 zijn de boerenlandvogels het sterkst gedaald.


Meer moeras- en zoetwatervogels

Het gemiddelde van alle broedvogels in Nederland is in 2023 met ruim 28 procent gestegen, in vergelijking met 1990. Van de 185 soorten in totaal zijn er 92 toegenomen, 83 afgenomen en bleven er 9 stabiel. Het aantal broedvogels van moeras en zoetwater is het sterkst toegenomen. Onder andere de populatie grote zilverreigers is flink gestegen.

De toename tussen 1990 en 2023 is te herleiden aan soorten die voor het eerst of opnieuw in Nederland zijn gaan broeden. De aantallen zijn afhankelijk van veranderingen in de kwaliteit van het leefgebied van de vogels. Beschikbaarheid van voedsel, sterfte door bijvoorbeeld vogelgriep, broedsucces en klimaat en weer zijn belangrijke uitgangspunten die aan de veranderingen zijn toe te schrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer