Kabinet schuift Wopke Hoekstra opnieuw naar voren als Eurocommissaris

Het kabinet nomineert CDA'er Wopke Hoekstra voor de positie van Eurocommissaris namens Nederland. Premier Dick Schoof heeft Hoekstra's voordracht officieel bekendgemaakt.

Kabinet+schuift+Wopke+Hoekstra+opnieuw+naar+voren+als+Eurocommissaris
© Europese Unie

Hoekstra volgde eind vorig jaar Frans Timmermans op als Nederlandse Eurocommissaris. Het kabinet wil nu dat Hoekstra Eurocommissaris blijft. Het is nog niet bekend welke portefeuille hij krijgt. Nu houdt Hoekstra zich bezig met klimaat en sinds kort ook met transport.

Schoof zei eerder al te hopen dat Nederland een portefeuille in de financiële of economische hoek krijgt. Hoekstra heeft daar ervaring mee: in het kabinet-Rutte III was hij minister van Financiën. In het vierde kabinet van Rutte werd hij buitenlandminister.


Samenwerken met Von der Leyen

Hoekstra behoort als CDA'er tot dezelfde politieke familie als voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, lid van de Duitse aan het CDA verwante partij CDU. Von der Leyen heeft onlangs van het Europees Parlement voldoende stemmen gekregen om door te gaan als voorzitter van de nieuwe Commissie.

Von der Leyen gaat nu aan de slag met de samenstelling van haar team van Eurocommissarissen, één uit elke Europese lidstaat. Daarbij weegt niet alleen de keus van de lidstaten mee, maar ook of zijzelf met mensen denkt te kunnen samenwerken.

Alle kandidaat-Eurocommissarissen moeten een hoorzitting met stevige vragen doorstaan in het Europees Parlement.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer