'Femke en Jean: goed verhaal helpt in Brussel'

Beste Femke en Jean. Als nieuwkomers op het ministerie lijken jullie al een sterke start te maken. Dat Brussel belangrijk is voor ons vakgebied, weten jullie uiteraard. Zeker Jean met zijn internationale ervaring. Jullie geven terecht voorrang aan de belangen van boeren en vissers.

%27Femke+en+Jean%3A+goed+verhaal+helpt+in+Brussel%27
© Dirk Hol

Vaak is al gevraagd wat handiger is: de 'vuist op tafel slaan' of juist vleierij? Ik zou jullie adviseren: kom met een goed verhaal. Sterke argumenten kunnen hier in vruchtbare aarde vallen. Overtuig de doorslaggevende grotere landen en de Europese Commissie. Zoek daar je politieke vrienden op om samen een meerderheid te vormen.

Jullie voordeel is dat er veel nieuwkomers aanschuiven. Na november begint een andere ploeg EU-commissarissen. Ook het vernieuwde Europees Parlement kijkt wat realistischer naar de landbouw. Dat biedt perspectief.

Een goed verhaal helpt in Brussel. Kijk daarvoor wel wat 'moet van Brussel' of wat ons land zelf mag bepalen. Neem bijvoorbeeld hét actuele probleem van veehouders: het overschot aan mest. Komt dat doordat Nederland de EU-derogatie kwijtraakte? Ja, maar in de kleine lettertjes staat dat deze mestlimiet alleen geldt voor kwetsbare gebieden. En als Nederlandse regering mogen jullie zelf bepalen wat een kwetsbaar gebied is.

We hebben in ons land meer te doen dan boswandelingen maken, dat zal Brussel begrijpen

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Nederland heeft veel regio's waar het grondwater al aan de normen voldoet. Daar kan Brussel niet moeilijk over doen! Volgens mij ligt een oplossing voor veehouders dus voor de hand: geef de gebieden vrij die niet kwetsbaar zijn. Daar is dan juist méér plaatsingsruimte voor mest.

Neem bijvoorbeeld ook de probleemwolven. Die roofdieren verscheuren honderden schapen per jaar. Wat een kosten en dierenleed! Dat ziet Brussel ook. Binnenkort stemmen jullie over een EU-voorstel om wolven iets minder strikt te beschermen. Belangrijk! Maar jullie hoeven er niet op te wachten. Nederland mag zelf al bepaalde beheersmaatregelen nemen. Lastig, maar het kan. Andere landen doen het ook. Zo zijn er meer voorbeelden.


Goed ook dat de nieuwe coalitie de EU-regels in Nederland niet meer wil aanscherpen. Die 'nationale kop' had te ernstige gevolgen voor boer en vissers. Zeker niet nu de nieuwe Europese natuurherstelwet eraan komt. Die geeft voorrang voor natuur boven alle andere doelen. Die regels moeten zeker niet worden aangescherpt. We hebben in ons land meer te doen dan boswandelingen maken. Dat zal Brussel begrijpen.

Kortom: jullie goede verhaal kan in vruchtbare aarde vallen in Brussel. Veel succes gewenst, want dat is hard nodig om de boeren en vissers weer perspectief te bieden!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer