Von der Leyen belooft steun aan boeren in nieuwe ambtstermijn

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen zegt boeren en tuinders haar steun toe in de transitie naar een duurzame landbouw. Binnen honderd dagen komt zij met een visie op de toekomst van de Europese landbouw en voedselzekerheid.

Von+der+Leyen+belooft+steun+aan+boeren+in+nieuwe+ambtstermijn
© Europese Unie 2024

Von der Leyen maakt bij het opstellen van de visie gebruik van de aanbevelingen die zijn opgehaald tijdens de recente strategische dialogen over de landbouw. 'Voortbouwend daarop zal ik in de eerste honderd dagen een visie voor landbouw en voedsel presenteren, waarin wordt onderzocht hoe we het concurrentievermogen en de duurzaamheid van onze landbouwsector op de lange termijn binnen de grenzen van onze planeet kunnen garanderen.'

Als leider van de Europese Unie wil de Duitse politica meer aandacht voor de gevolgen van Europese wetgeving, zoals de Green Deal, voor bedrijven waarop dat direct invloed heeft.

Von der Leyen was door de regeringsleiders van de Europese Unie voorgedragen. Het bleef tot de stemming spannend of ze de benodigde steun zou krijgen. De drie middenpartijen waarop ze de afgelopen vijf jaar leunde, hebben samen vierhonderd zetels. Dit terwijl Von der Leyen er 360 nodig had. In die fracties zitten dissidenten die tegengestemd hebben. De groenen, met ruim vijftig zetels, versterkten echter de middencoalitie.

We moeten boeren in staat stellen hun land te bewerken zonder buitensporige bureaucratie

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie

PVV, SGP en PvdD stemden tegen

Het Europees Parlement stemde donderdag uiteindelijk in met de herbenoeming van de Duitse voorzitter van de Europese Commissie. Van de aanwezige 719 leden stemde 401 leden voor. 284 parlementsleden stemden tegen, waaronder leden van PVV, SGP en Partij voor de Dieren (PvdD). 22 stemmen waren blanco of ongeldig.

Voorafgaande aan de stemming konden Europarlementariërs zich buigen over de uitgangspunten die Von der Leyen heeft opgesteld voor haar tweede ambtstermijn.

Daarin onderstreept ze haar ambities. 'We moeten boeren in staat stellen hun land te bewerken zonder buitensporige bureaucratie, familieboerderijen ondersteunen en boeren belonen die met de natuur werken, waarbij we onze biodiversiteit en natuurlijke ecosystemen behouden en helpen onze economie koolstofvrij te maken op weg naar een klimaatneutraliteit in 2050.'

Von der Leyen zegt zich te realiseren dat boeren en tuinders de kwetsbare schakel zijn in de voedselketen. 'Bestaande onevenwichtigheden corrigeren, de positie van boeren versterken en hen verder beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.


Tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen zocht Von der Leyens EVP toenadering tot uiterst rechtse partijen als die van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Maar de sociaaldemocraten en liberalen waren mordicus tegen samenwerking met de rechterflank en Von der Leyen maakte de groenen het hof. Meloni's Europarlementariërs stemden, net als het overgrote deel van ECR, uiteindelijk tegen de herbenoeming.

De groenen wilden Von der Leyen vijf jaar geleden, toen ze ambitieuze klimaatplannen beloofde, nog niet steunen. Nu wil ze meer de nadruk leggen op het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven. Dat moet wel op een groene manier, luidt het compromis.

Maar de meningsverschillen over klimaatbeleid tussen vooral de EVP en de groenen dringen zich al meteen op. Zo claimt de centrumrechtse fractie dat Von der Leyen toch weer terugkomt van het aanstaande verbod op de brandstofauto.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer