'Gunfactor ontbreekt op dit moment'

Na BBB-voorvrouw Caroline van der Plas kwam ook premier Dick Schoof in Brussel tot de conclusie dat men niet staat te juichen bij de Nederlandse eisen. Nederland wil een opt-out, een uitzondering van Brussel voor asiel. Maar dat kan alleen als er een nieuw Europees verdrag komt.

%27Gunfactor+ontbreekt+op+dit+moment%27
© Dirk Hol

Dus is zoiets bij voorbaat kansloos. De verlenging die Nederland wil op het gebied van derogatie is weliswaar geen opt-out, maar deze uitzondering op het mestbeleid zal worden afgebouwd en na 2026 verdwijnen.

Wil Nederland iets voor elkaar krijgen, dan zal de gunfactor moeten worden opgekrikt. Dat lukt niet als Nederland alleen maar eisen stelt. Om iets voor elkaar te krijgen, moet Nederland meegaand zijn op andere gebieden, zoals handelsakkoorden. Maar gezien de onervarenheid van het kabinet en de anti-Europese houding van veel partijen valt hier weinig van te verwachten.

In Brussel wordt met argusogen gekeken naar de politieke situatie in ons land. Het ontspoorde debat over de regeringsverklaring is niet onopgemerkt gebleven. Bovendien zijn de gematigde partijen in andere landen, evenals de Brusselse bureaucraten niet erg opgetogen door het feit dat PVV zich in het Europese Parlement heeft aangesloten bij de rechts-radicale Patriotten voor Europa.

In Brussel wordt met argusogen gekeken naar de politieke situatie in ons land

Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen

Dit initiatief van de Hongaarse premier Orban wil de Europese Unie van binnenuit radicaal veranderen, want Brussel zorgt volgens hem slechts voor 'oorlog, migratie en stagnatie', terwijl burgers 'vrede, orde en ontwikkeling' willen. Dit soort retoriek, nu door PVV omarmd, zal de gunfactor voor Nederland niet vergroten. In tegendeel.

Wie net als Orban de Europese Unie wil verzwakken, moet zich realiseren dat in het huidige tijdsgewricht geen enkel Europees land zijn welvaart alleen kan waarborgen. China en de Verenigde Staten staan er veel beter voor dan de Europese Unie, die door de hoge energieprijzen zijn concurrentiepositie ziet afbladderen. Op termijn kunnen staal, aluminium en bepaalde chemicaliën hier niet meer concurrerend worden gemaakt.

Zelfs de concurrentiepositie van de kassenbouw wordt een uitdaging. Kassen en andere vormen van energie-intensieve agrarische activiteiten zijn nu goed voor 11 procent van ons nationale elektriciteitsgebruik. Gezien de problemen die er met het elektriciteitsnetwerk zijn, verwachten experts dat de groei van de sector zal stagneren.

De grote vraag is niet hoe wij een opt-out voor asiel kunnen krijgen of derogatie kunnen verlengen, maar hoe wij dit land concurrerend kunnen houden. Als we daarop inzetten en met constructieve ideeën komen, komt het ook wel goed met die gunfactor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer