'Poolse boeren schieten zich in de voet met actie tegen Oekraïne'

Wie dacht dat onder de nieuwe liberale Poolse premier Donald Tusk het boerenprotest in dat land zou gaan liggen, heeft het mis. Nog steeds lopen de gemoederen hoog op. Boeren zijn tegen de goedkope graanimporten uit Oekraïne. Dat zien ze als oneerlijke concurrentie en broodroof.

%27Poolse+boeren+schieten+zich+in+de+voet+met+actie+tegen+Oekra%C3%AFne%27
© Dirk Hol

Het gevolg is dat grenzen werden geblokkeerd en actievoerders tonnen graan uit wagons lieten lopen. Ook in Nederland gaan er overigens stemmen op om de graanimporten uit dat land te blokkeren of aan banden te leggen.

Maar in Polen dreigen tienduizenden boeren het land totaal te ontwrichten. Het ging hen niet alleen om de goedkope graanimporten, maar ook om de gevolgen van de Green Deal en andere Brusselse wet- en regelgeving. In een poging de gemoederen te bedaren vroeg Tusk aan Brussel om de import van alle agrarische producten uit Rusland en Belarus te verbieden. Want ook die landen zouden voor de ondermijning van de concurrentiepositie zorgen.

Een beetje vreemd zijn die protesten wel. Want ook Poolse boeren zijn blij onder het Russische juk uit te zijn. Ze weten goed dat hun Oekraïense collega's daar nu ook naar snakken. Een beetje meer begrip voor de situatie zou hen sieren.

In tijd van oorlog ontspoort ook onze economie

Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies

De woede van de Poolse boeren valt deels te begrijpen, maar wat Oekraïne betreft is volgens mij sprake van kortzichtigheid. Want boeren kunnen zichzelf uiteindelijk in de vingers snijden. Zonder voldoende inkomsten overleeft Oekraïne niet. Precies daarom heeft de Europese Commissie besloten de vrijhandel te verlengen tot in 2025.

Hoe slechter Oekraïne het op het slagveld doet, hoe meer druk er op Europa wordt gezet om geld en wapens te leveren. Als het helemaal fout gaat en Oekraïne verliest of de Russische president Vladimir Poetin de NAVO-landen aanvalt, rijzen de kosten voor Europa echt de pan uit. Een oorlog met de NAVO is toch niet mogelijk, hoor ik u denken? Zeker wel, want ook Nederland heeft troepen in de Baltische staten gestationeerd. Worden die troepen aangevallen, dan treedt het NAVO-verdrag in werking en is ook Nederland in oorlog met Rusland.

Met hun acties tegen Oekraïne schieten de Poolse boeren zichzelf uiteindelijk in de voet. Als de inkomsten van Oekraïne verminderen, zal Europa dat compenseren. In tijd van oorlog ontspoort ook onze economie. Dat raakt de boeren in heel Europa.

Zo bezien is solidariteit met Oekraïne een investering in onze eigen veiligheid, dus welvaart. Dat is een inzicht dat niet alleen de Poolse boeren zich eigen moeten maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer