Felle Franse protesten tegen bouw waterbassins

Protesten tegen de aanleg van waterbassins zijn in Frankrijk uitgelopen op een veldslag tussen demonstranten en ordediensten. Tegenstanders zien de aanleg van de reservoirs als een uitwas van de agro-industrie.

Felle+Franse+protesten+tegen+bouw+waterbassins
© ANP

Bassines Non Merci is een Frans collectief van actiegroepen tegen de aanleg van waterbassins in het westen van het land. Afgelopen week kwamen de demonstranten samen in het departement Deux-Sevrès, in het westen van Frankrijk. De Franse politie rekende op de komst van duizenden actievoerders uit onder meer België, Duitsland en Italië. Er werden bijna drieduizend politiemensen ingezet.

De protesten richten zich op de aanleg van grote waterbassins voor de landbouw. Rond de plaats Saint-Soline staan er zestien gepland, met een totale capaciteit van ongeveer 6 miljoen kubieke meter. Die bassins worden naast regenwater, ook met grondwater en via aftakkingen van rivieren gevuld.

Bovendien kennen ze een groot verlies door verdamping. De demonstranten ageren tegen de claim die de landbouw legt op het schaarse water, vooral nu het door klimaatverandering steeds droger wordt in Frankrijk.


Agriconcerns boosdoeners

De actiegroep zegt zich niet te richten op individuele boerenbedrijven, maar op agriconcerns als Terre Atlantique, Ocealia, Pionneer, Terrena en Soufflet. Die zijn volgens de demonstranten de 'echte boosdoeners achter de verwoestingen van de industrialisatie van de landbouw'.

Bassines Non Merci organiseerde een protestweek met debatten en workshops in Melle, een plaats die de bijnaam 'waterdorp' heeft. Daar kwamen volgens de politie zo'n 3.800 demonstranten op af.

Afgelopen weekeinde liep de protestweek uit op minder vreedzame acties. Diverse politieauto's werden vernield. Bij arrestaties nam de politie diverse slag- en steekwapens in beslag. De politie moest charges uitvoeren om de orde te herstellen. Door traangasgranaten ontstond er brand in tarwepercelen. Ook trokken er actievoerders naar de haven van La Rochelle waar een grote graanterminal staat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer