Aanpak Staphylococcus aureus lastig door diversiteit aan stammen

De aanpak van Staphylococcus aureus bij melkvee is lastig doordat er verschillende stammen van deze bacterie zijn. Dat maakt de werking van vaccins tegen de mastitisverwekker beperkt effectief, blijkt uit onderzoek van Kitty Exel, die dinsdag promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Aanpak+Staphylococcus+aureus+lastig+door+diversiteit+aan+stammen
© pixabay

Volgens Exel zit er variatie in bedrijven van Staphylococcus aureus (S. aureus)-stammen. Bepaalde locaties in het lichaam kunnen reservoirs zijn voor deze stafylokok, zoals hakken en speenhuid. Dat maakt deze veroorzaker van mastitis bij koeien lastig onder controle te brengen. De reservoirs zijn met de behandelmethoden, zoals een injector in de uier, lastig te bereiken.

Een ander punt wat de behandeling bemoeilijkt, is dat er verschillende stammen zijn. Uit onderzoek naar de zogenaamde wandteichoïnezuren (WTA's) blijkt dat de celvorm van de verschillende stammen kan variëren. Dat maakt het lastig een generiek vaccin tegen deze bacterie in te zetten.

Volgens Exel is een vervolgonderzoek nodig om te zien wat dit betekent voor de werking van het herkennen van S. aureus door het immuunsysteem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer