Schoof legt Nederlands wensenlijst voor aan Brussel

Premier Dick Schoof is maandag voor het eerst afgereisd naar Brussel om kennis te maken met onder meer voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Hoewel het een eerste gesprek betrof, zijn al wel de wensen uit het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB besproken.

Schoof+legt+Nederlands+wensenlijst+voor+aan+Brussel
© Europese Unie

'We hebben een aantal dossiers waarover we echt overleg willen met de Europese Unie. Namelijk als het gaat om grip op migratie en perspectief voor de landbouw in het bijzonder', zei Schoof na afloop.

Von der Leyen heeft volgens de premier niet inhoudelijk op de Nederlandse wensen gereageerd. Nederland zal zich wel constructief blijven opstellen, benadrukte de premier.

Schoof had ook ontmoetingen met voorzitter Roberta Metsola (foto) van het Europees Parlement en voorzitter Charles Michel van de Europese Raad van regeringsleiders en vakministers. Volgens de premier waren het nuttige gesprekken, over problemen, onder meer in de landbouw, die niet alleen in Nederland spelen, maar ook elders in Europa. 'Er is echt ruimte om daarover het gesprek aan te gaan.'


Geen vicevoorzitterschap EC

Tijdens zijn onderhoud met Von der Leyen heeft Schoof laten weten dat Nederland niet inzet op het vicevoorzitterschap van de Europese Commissie. Nadat Frans Timmermans die functie negen jaar heeft bekleed, is het niet realistisch opnieuw voor zo'n hoge post te gaan, zei de minister-president na afloop van zijn gesprekken tegen de media.

Nederland opteert wel voor een andere portefeuille. Welke dat is, liet Schoof nog in het midden. Voor het nieuwe kabinet zijn migratie en landbouw van groot belang. De premier wil in ieder geval geen portefeuilles die 'in Europa er minder toe doen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer