Provincie Friesland meet met twee maten bij schade door ganzen

Een eigenwijze provincie Friesland. Dat is het beeld dat oprijst in een zaak van een veehouderij in Koudum over de aanwijzing van foerageergebieden. De Raad van State heeft de provincie woensdag 17 juli hard op haar plek gezet en alsnog bepaald dat de percelen binnen een foerageergebied liggen.

Provincie+Friesland+meet+met+twee+maten+bij+schade+door+ganzen
© Ida Hylkema

Eerder al oordeelde de rechtbank in Friesland dat de provincie onrechtmatig had gehandeld. Maar dat bracht de provincie niet op andere gedachten. Vervolgens oordeelde ook de Raad van State vorig jaar dat de provincie fout zat en haar huiswerk over moest doen. Maar de provincie bleef bij haar standpunt.

In de provincie geldt een vrijstelling om buiten de foerageergebieden de beschermde vogelsoorten kolganzen, brandganzen en grauwe ganzen te mogen verjagen. Binnen de foerageergebieden mag dit niet, maar kunnen grondeigenaren een vergoeding krijgen voor de schade die de ganzen aanrichten.

De percelen van de veehouderij in Koudum waren door de provincie niet opgenomen in het ganzenfoerageergebied 'Oude Gaasterbrekken en Fluessen'. De veehouderij had zich daarvoor aangemeld om schade op zijn percelen vergoed te kunnen krijgen.


Huiswerk moet over

De veehouderij vond de uitsluiting onterecht. Nabijgelegen gronden waren namelijk wel als foerageergebied aangewezen. De Raad van State vond het niet logisch waarom de gronden van de maatschap niet als foerageergebied waren aangewezen. De provincie kreeg extra huiswerk.

Maar de provincie hield voet bij stuk. De gronden van de maatschap zijn volgens provincie Friesland geen foerageergebied, omdat ze liggen in een Natura2000-gebied. Daardoor komen ze al in aanmerking voor subsidie voor natuurbeheer.

Volgens de veehouderij heeft de provincie nabijgelegen gronden met een natuurfunctie wél als foerageergebied aangeduid. De provincie meet dus met twee maten. En dat vindt de Raad van State ook. De Raad oordeelt dat de gronden van de veehouderij en de nabijgelegen gronden vergelijkbaar zijn en dus allemaal als foerageergebied moeten worden aangewezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer