Zie je schieters in bieten? Trek ze eruit

Op de eerste percelen suikerbieten steken schieters de kop op. Volgens bieteninstituut IRS betreffen dit vooral percelen die op tijd zijn gezaaid. IRS adviseert telers een rondje door de bieten te lopen als de eerste schieters te zien zijn. Want tijdig verwijderen voorkomt dat schieters afrijpen en problemen in de volgteelt kunnen veroorzaken.

Zie+je+schieters+in+bieten%3F+Trek+ze+eruit
© IRS

Schieters worden vaak geassocieerd met lage temperaturen. Een suikerbiet begint aan de generatieve groeifase en gaat zaad vormen als aan de koudebehoefte voor vernalisatie wordt voldaan. Daarnaast bevorderen stressfactoren dit proces, zoals veel regen, korstvorming of een trage begingroei.

IRS denkt dat deze laatstgenoemde factoren dit voorjaar aanleiding zijn voor de schieters die nu zichtbaar worden. Ook bij de in maart gezaaide bieten is er namelijk niet aan de koudebehoefte voldaan, constateert het bieteninstituut.


Duizenden kiemkrachtige zaden

Een schieter kan volgens IRS duizenden zaden bevatten die jaren kiemkrachtig blijven. Een paar schieters die de kans krijgen om af te rijpen, kunnen dus al voor serieuze problemen zorgen in de volgteelt. 'Kap ze daarom op tijd af of trek ze uit de grond', luidt het advies. Het meest effectief is om schieters op het gewas uit te laten drogen.


Voor acetolactate synthase (ALS)-tolerante bietenrassen is schieters beheersen extra van belang. Hieruit voortkomende wilde bieten zijn namelijk niet te bestrijden met herbiciden uit de ALS-groep, die bijvoorbeeld ook in granen worden gebruikt.

Verder wijst IRS op de schadedrempel voor de beheersing van vergelingsziekte. Die is vanaf 15 juni omhooggegaan naar vijf groene bladluizen per tien planten. Volgens het bieteninstituut kan dat omdat bieten rond deze tijd normaal gesproken sluiten of gesloten zijn.

Is dat nog niet het geval? Blijf dan een lagere schadedrempel, twee groene bladluizen per tien planten, voor groene bladluizen hanteren. Overigens lijkt het vrij rustig te zijn met de ontwikkeling van bladluizen. Sporadisch wordt de schadedrempel overschreden op de telpercelen van de bladluiswaarschuwingsdienst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    16° / 11°
    70 %
  • Donderdag
    18° / 13°
    50 %
Meer weer