Biggenprijs gaat fors onderuit

Vermeerderaars zien zich geconfronteerd met een forse daling van de biggenprijs. Vleesvarkenshouders zijn afwachtend, omdat er misschien nog wel iets van de prijs af kan.

Biggenprijs+gaat+fors+onderuit
© Twan Wiermans

De biggenprijs van Vion kelderde in week 28 met 6 euro naar 63 euro per big. De verwachting is dat de prijsdreun daarmee nog niet helemaal is geïncasseerd. Er zal nog wel een paar euro afgaan, verwachten handelaren.

Er gaan maar weinig dieren naar de slachterij. Daarom komen er op de vleesvarkensbedrijven weinig plekken vrij voor de biggen. Bovendien laat ook de export het even afweten op dit moment. Dat veroorzaakt veel druk op de biggenprijzen.


Afwachtend

De prijsdaling wordt versterkt, doordat vleesvarkenshouders extra afwachtend zijn. Een weekje wachten levert een fikse kostenbesparing op, redeneren zij. Dat komt hun goed van pas, nu de varkens minder opleveren dan ze hadden verwacht en voor de afzet van de mest hoge prijzen moeten worden betaald.



Spanje wordt gezien als trendsetter in de dalende biggenprijs. In week 28 daalde de notering in Lérida met 6 euro naar 62 euro per stuk. Daarmee ligt de prijs al 30 euro onder de piek van eind maart/begin april. Eind juni leek de prijs te stabiliseren op een niveau van net boven de 70 euro, maar de laatste twee weken is er ineens weer veel van de prijs afgegaan. Een handelaar bevestigt dat er inmiddels offertes zijn gedaan voor de export naar Spanje op een niveau van 63 euro exclusief btw, maar het moet nog blijken of dat niveau leidt tot zaken.


Vier maanden geleden werden volop biggen opgelegd in de verwachting dat de varkens deze zomer duurder zouden worden. Zomers weer en het EK voetbal zouden de vraag naar varkensvlees aanzwengelen, zodat er hoge prijzen konden worden gerealiseerd. Nu blijkt dat dat er deze maand niet in zit. Sterker nog, de varkensprijs is in de eerste twee weken van juli gedaald met zo'n 10 cent per kilo.

Het ziet er dan ook naar uit dat het herstel in de biggenmarkt in eerste instantie moet komen uit een opleving in de exportmarkt. Dus wordt direct naar Spanje en Duitsland gekeken. Bijna 90 procent van de Nederlandse exportbiggen gaat naar deze bestemmingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    22° / 12°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 16°
    60 %
  • Zaterdag
    24° / 16°
    50 %
Meer weer