'MEGA-Europa versus het kleine Nederland'

Hongarije neemt op 1 juli het stokje over van België. Nee, dit gaat niet over voetbal, maar over het voorzitterschap van de Europese Unie. Het Hongaarse motto: 'Make Europe Great Again, MEGA.' Dat moet wel het toppunt van ironie zijn als je Victor Orbán heet, die de afgelopen jaren Europese besluitvorming heeft lopen blokkeren.

%27MEGA%2DEuropa+versus+het+kleine+Nederland%27
© Dirk Hol

De regering-Schoof gaat zo ook naar Brussel met de nodige eisen, maar komt wel laat. De afgelopen weken zijn in het Europees Parlement en de Europese Commissie de kaarten al geschud. Alle EU-lidstaten willen de Europese kerstboom graag verzwaren met eigen wensen, maar ze zitten met 27 aan het stuur.

Uitstekende contacten met de andere lidstaten en parlementen zijn dus broodnodig. Daar was men de afgelopen week heel druk mee in Brussel. Daarom begint de regering-Schoof op achterstand.

Neem allereerst het Nederlandse hoofdlijnenakkoord waarin is afgesproken om vanaf 2028 1,6 miljard euro te bezuinigen op de Europese begroting. Typisch voorbeeld van dorpsnationalisme. EU-afdrachten worden namelijk voor een groot deel berekend op basis van het bruto binnenlands product. En als je daaraan wilt tornen: veel succes. De rekening komt per kerende post: een korting op jouw GLB en regionale fondsen.

Veel Nederlandse boeren en tuinders verdienen hun boterham in Europa, maar het beleg daarop in de landen daarbuiten

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Verder is elke EU-lidstaat verplicht de internationale regels voor de rechtsstaat, bijvoorbeeld voor vluchtelingenopvang, na te leven. De neiging om Europa te beschouwen als zondebok maakt besluitvorming in Brussel complexer. Nederland zet zich dan buitenspel.

Derde voorbeeld: handelsbeleid. Volgens de nieuwe coalitie gaan we niet meer importeren wat we zelf niet mogen produceren. Past in de huidige trend. Wat de coalitie er niet bij zegt, is dat dit ook geld kost. Je kunt als EU bijvoorbeeld de Chinese stekkerauto’s zwaarder belasten, maar dan blijkt dat we in dat land ook voor honderden miljoenen euro’s aan agrarische exportbelangen hebben die plotseling in het geding komen.

Veel Nederlandse boeren en tuinders verdienen hun boterham in Europa, maar het beleg daarop in de landen daarbuiten. Ja, Duitsland is onze tweede thuismarkt, maar de economie stagneert daar. Een giftige combinatie met de opkomst van de AfD, die door de veiligheidsdiensten wordt gezien als gevaarlijk. Handelsakkoorden van de EU met andere landen zijn dan een strategie om onze afzetrisico’s te spreiden.

Enfin, tijd voor de regering-Schoof om à la Max Verstappen de inhaalrace in te zetten. Gelukkig wordt politieke retoriek meestal rap ingehaald door een crisis en dan heeft niemand het meer over loze verkiezingsbeloftes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer