Deense boeren krijgen rekening voor CO2-uitstoot

Denemarken gaat als eerste Europese land een CO2-belasting op landbouw invoeren. De heffing maakt onderdeel uit van een groter vergroeningsprogramma voor de agrarische sector.

Deense+boeren+krijgen+rekening+voor+CO2%2Duitstoot
© Nieuwe Oogst

Vanaf 2030 betalen Deense veehouders omgerekend 16 euro per ton uitgestoten CO2-equivalent. Vanaf 2035 loopt dit op tot 40 euro. Per koe komt het ongeveer neer op 94 euro per jaar.

De invoering van de klimaatheffing maakt onderdeel uit van een transitieplan voor de Deense landbouw en het platteland. Doel is het herstellen van de natuur en biodiversiteit.

De regering stelt 5,3 miljard euro ter beschikking om richting 2045 250.000 hectare landbouwgrond te herbebossen. Tegen 2030 moet daarvoor al 140.000 hectare laagland zijn gevonden. Tevens wil de regering in Kopenhagen boeren uitkopen om de stikstofuitstoot te reduceren.


Historische reorganisatie

De Deense regering onderhandelde vijf maanden met landbouw- en natuurbeschermingsorganisaties. Het is een 'overeenkomst die de basis zal vormen voor een historische reorganisatie en herstructurering van de Deense land- en voedselproductie', zegt minister van Economische Zake Stephanie Lose. De liberale politica onderschrijft ook de bijdrage van technologie in het streven naar een moderne en duurzame landbouw.

De Deense Landbouw- en Voedselraad, Vereniging voor Natuurbehoud, Voedselfederatie (NNF) en Metaalarbeidersvereniging en de Confederatie van de Deense Industrie onderhandelden mee over het akkoord. Ze roepen hun achterban op ermee in te stemmen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    21° / 15°
    20 %
  • Maandag
    19° / 12°
    35 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    70 %
Meer weer