Brede coalitie met LTO maakt zich hard voor wereldwijde voedselzekerheid

Een brede coalitie van Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, waaronder LTO Nederland, wil samen met het nieuwe kabinet optrekken om echt een verschil te maken voor het verbeteren van wereldwijde voedselzekerheid.

Brede+coalitie+met+LTO+maakt+zich+hard+voor+wereldwijde+voedselzekerheid
© Dirk Hol

De coalitie vindt dat Nederland vanuit zijn kennis, kunde, ervaring, internationale samenwerkings- en handelspositie de komende jaren ambitieuze inzet moet tonen in de verduurzaming van ons voedselsysteem om zo bij te dragen aan het behalen van het klimaatakkoord van Parijs en de Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen).

Het ondersteunen van boeren en consumenten in Nederland en daarbuiten en de inzet voor klimaatweerbare voedselsystemen in lage- en middeninkomenslanden staan voor de coalitie centraal bij de beoogde aanpak.


Veerkrachtig voedselsysteem

De coalitie is blij dat het nieuwe beoogde kabinet beaamt dat Nederland bijdraagt aan voedselzekerheid en watermanagement in andere landen en reikt het komende kabinet daarom een uitgestoken hand om samen blijvend in te zetten op een veerkrachtig voedselsysteem dat positief bijdraagt aan de klimaatopgaven en het vergroten van wereldwijde voedselzekerheid.

Concreet gaat het de samenwerkende partijen om drie punten:
1. Bied stabiliteit en continuïteit door verhoogde ambitie voor internationale samenwerking met afdoende financiële middelen
2. Koppel de Klimaatagenda aan de Voedselsysteemaanpak met contextspecifieke inzet en investeringen
3. Breng bovenstaande punten samen in een langjarige, rijksbrede Internationale Voedsel- en Voedingszekerheid Strategie en betrek de coalitie bij het vorm en inhoud geven van dit beleid.


Koploper

De coalitie vindt dat Nederland deze koplopersrol moet pakken en wijst erop dat Nederlandse kennisinstellingen, met Wageningen University & Research voorop, leidend zijn in de wereld op het gebied van onderzoek naar voedsel- en voedingszekerheid. Daarbij is in 80 procent van wereldwijde tuinbouwprojecten Nederlandse technologie betrokken. Er is ook een belang voor Nederland, want 74 procent van het Nederlandse menu komt uit het buitenland.

De deelnemende partijen vormen een brede vertegenwoordiging van zowel de landbouw- en voedselsector als de klimaat- en natuursector. Het gaat naast LTO om vertegenwoordigers van onder meer Agriterra, BO Akkerbouw, NAO, NZO, Oxfam Novib, Plantum, Rijk Zwaan, FrieslandCampina, HZPC en diverse wetenschappers van Wageningen University & Research.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    90 %
  • Dinsdag
    15° / 12°
    90 %
Meer weer