LTO: vormgeving nationale parken is bedreiging voor landbouw

De beleidsregel nationale parken die demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft gepubliceerd, is een bedreiging voor de landbouw. Boeren worden door de regel met onrealistische kwaliteitseisen geconfronteerd, stelt LTO Nederland.

LTO%3A+vormgeving+nationale+parken+is+bedreiging+voor+landbouw
© Marcel Berendsen

De beleidsregel is een richtlijn voor de vormgeving van de nationale parken in ons land. LTO diende in februari een zienswijze in op de conceptversie van het stuk, maar daar is volgens de belangenbehartiger in de uiteindelijke versie 'op geen enkele wijze' iets terug te vinden.

'De beleidsregel had een kans kunnen zijn om samen met boeren en tuinders een impuls te geven aan de nationale parken. Maar deze vormt nu vooral een bedreiging voor de landbouw door beperkingen die aan het gebruik van landbouwgrond worden opgelegd zonder dat daar enige compensatie voor in het vooruitzicht wordt gesteld. Deelname wordt hierdoor onaantrekkelijk voor boeren, waardoor de beleidsregel de vorming van nationale parken ernstig zal bemoeilijken', stelt LTO.


Samenhang mist

De organisatie zegt de samenhang tussen natuur, economie en samenleving te missen in het voorstel. Zo zijn er geen kwaliteitseisen opgenomen wat betreft het ondernemersklimaat. Daardoor wordt er volgens LTO voorbijgegaan aan het belang van agrarisch ondernemers.

Edwin Michiels, LTO-portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie: 'Het is teleurstellend dat de beleidsregel onverkort is gepubliceerd. In onze zienswijze hebben wij ervoor gewaarschuwd dat de landbouw door deze beleidsregel wordt geconfronteerd met onrealistische kwaliteitseisen van nieuwe natuur. Bovendien wordt de beleidsregel ingezet als een ruimtelijk instrument met als risico dat (bepaalde typen) landbouw worden verdrongen. Dit terwijl op geen enkele wijze een compensatie voor het geleden verdienvermogen wordt genoemd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer