Tussenbooster geeft impuls aan Drentse mestverwerking voor groen gas
Netbeheerder Enexis plaatst in het Drentse Wijster een eerste groengastussenbooster. Die zorgt ervoor dat lokaal groen gas via hogere druk kan worden getransporteerd, waardoor meer kan worden geproduceerd.
Dit is nodig als de vraag naar gas lokaal lager is dan het aanbod, wat vooral in de zomer gebeurt. Met de booster kunnen groengasproducenten ieder jaar zo'n 2 miljoen kubieke meter groen gas extra invoeden, gelijk aan het verbruik van zo'n 1.600 Drentse huishoudens.
Enexis verwacht dat het het regionale gasnet tot minimaal 2050 nodig blijft voor de distributie van groen gas, waarmee het een belangrijk onderdeel is van de energietransitie. 'Enexis ondersteunt daarom de ambitie in het Klimaatakkoord om in 2030 landelijk twee miljard kubieke meter groen gas te transporteren. Enexis distribueerde in 2023 al zo'n 100 miljoen kubieke meter groen gas en is verheugd te zien dat landelijk 22 procent meer groen gas is geproduceerd dan het jaar ervoor', laat de netbeheerder weten.
Meer groen gas in Wijster is ook goed nieuws voor de agrarische sector en past bij de ambities van provincie Drenthe, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Henk Jumelet (CDA). 'Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en wordt geproduceerd uit onder meer slib, tuinafval, resten groente en fruit en dierlijke restproducten zoals koeienmest. We zijn blij met de komst van de tussenbooster van Enexis, waardoor we extra groengasproductie kunnen realiseren.'
Decentrale opwekking
Innovatiemanager en groengasexpert Michiel van Dam van Enexis: 'In de energietransitie gaan we van een centraal gevoed aardgasnetwerk naar decentrale opwekking en invoeding van duurzaam groen gas. Het gas stroomde altijd één richting op; van Groningen naar alle uithoeken van het land. De groengasbooster is een innovatie om het tweerichtingsverkeer op het gasnetwerk mogelijk te maken. Zo vindt het groeiende aanbod van lokaal ingevoed groen gas zijn weg naar waar de vraag is, ook in de zomer.'
Enexis wil de komende jaren tien van deze tussenboosters plaatsen. Dat moet de invoeding van zo'n 800 miljoen kubieke meter gas in het net mogelijk maken in 2030, gelijk aan het gasverbruik van ongeveer 600.000 huishoudens. De eerste in Wijster wordt komende zomer in gebruik genomen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger TOP 962C dubbele hark
2023, P.O.A.
-
Trioliet SOLOMIX-2 2000-VLL-B
2013, € 12.500
-
Massey Ferguson 5455 T3
2009, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320MC
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %