Adema kan nieuwere gegevens over waterkwaliteit nog niet gebruiken
Demissionair landbouwminister Piet Adema zal geen recentere gegevens over de waterkwaliteit gebruiken bij de aanwijzing van met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) als de waterschappen die gegevens beschikbaar hebben. Hij wil geen rechtsongelijkheid creëren, zegt hij in een reactie.
De Tweede Kamer nam donderdag een motie aan van SGP-Kamerlid André Flach. Daarmee verzocht de Tweede Kamer het kabinet om nieuwere gegevens van een aantal waterschappen te gebruiken over de waterkwaliteit.
Uit deze nieuwe gegevens zou blijken dat de waterverontreiniging door de landbouw binnen de normen valt, waardoor deze gebieden niet meer worden aangeduid als NV-gebieden. In de praktijk mag er dan een hogere bemestingsnorm worden gehanteerd.
De gegevens die nu zijn gebruikt, dateren uit 2013. Dat vinden de Tweede Kamerleden te oud, omdat er veel is veranderd in de agrarische sector. Adema schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij alleen gegevens kan gebruiken die met dezelfde meet- en rekenmethodes tot stand zijn gekomen. De aanwijzing van de NV-gebieden is tot stand gekomen op basis van een uniforme dataset voor heel Nederland.
Nieuwe gegevens
Bepaalde waterschappen beschikken over meer recente gegevens, maar omdat andere waterschappen daar niet over beschikken, zijn deze gegevens er niet voor heel Nederland. Daarbij is de methode waarop de betreffende waterschappen dit hebben uitgevoerd niet gelijk, schrijft de landbouwminister. Als hij op basis van de nieuwe gegevens NV-gebieden zou aanwijzen, ontstaat rechtsongelijkheid, omdat op verschillende plekken op basis van verschillende data de landbouwbijdrage zou worden bepaald. Daarmee zou de aanwijzing van NV-gebieden niet op gelijke wijze worden gedaan.
Het aanwijzen van NV-gebieden is gedaan volgens een bindende bepaling van de derogatiebeschikking van de Europese Commissie. Door met andere gegevens te werken, wordt de afspraak met de Europese Commissie niet nagekomen. De sanctie daarop is dat heel Nederland wordt aangewezen als NV-gebied, met uitzondering van het rivierengebied. In dat geval valt de sector terug naar 170 kilo stikstof per hectare aan plaatsingsruimte voor dierlijke mest. 'De gevolgen hiervan voor de agrarische sector en de reeds zeer gespannen mestmarkt zouden zeer ingrijpend zijn', schrijft Adema.
Gesprek met waterschappen
De minister wil op verzoek van de Tweede Kamer wel met de waterschappen in gesprek gaan over actualisatie van de bronnen. Al is het volgens hem niet vanzelfsprekend dat dit gunstig uitpakt voor de agrarische sector.
'Een actualisatie van de bronnenanalyse betekent overigens niet bij voorbaat dat de bijdrage van de landbouw aan de verontreiniging minder gaat worden. De bijdrage van de landbouw wordt namelijk afgezet tegen de bijdrage van andere bronnen, waardoor de bijdrage van de landbouw ook groter kan worden, als de verontreiniging van andere bronnen bijvoorbeeld harder is gedaald dan die van de landbouw.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2008, € 33.500
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (RL) #688599
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Schudder HIT 4.54 T (SB) #26167
Gebruikt, € 8.127
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %