Gft als reststroom voor vee lijkt brug te ver
Reststromen gebruiken om dieren in de veehouderij mee te voeden, vindt bijna iedereen belangrijk. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van voedselverspilling, past bij kringlooplandbouw en draagt bij aan verduurzaming van de veehouderij, diervoedersector en het hele voedselsysteem.
Toch zijn er in de praktijk heel veel mitsen en maren te bedenken rond de benutting van reststromen. Zo moet het inzamelingssysteem op de schop om de stroom groente-, fruit- en tuinafval (gft) van consumenten in te kunnen zetten voor diervoeding, legt onderzoeker Jim Groot van Wageningen University & Research (WUR) uit.
Groot sprak vorige week tijdens het symposium 'Ongebruikte reststromen' in het Gelderse Wageningen. Het werd gehouden door WUR en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie als afsluiting van vierjarig onderzoek.
Om de kwaliteit van gft te garanderen, moet het op tijd worden opgehaald. Dat gaat veel geld kosten. Groot: 'De ophaalfrequentie is nu eens in de twee of drie weken. Dat moet terug naar twee tot drie keer in de week. Het gaat om veel kleinere hoeveelheden die je ophaalt.'
Het blijft duur als je het vergelijkt met een product als bierbostel
Groot deed hier op modelmatige wijze onderzoek naar met de data van 130 Nederlandse gemeenten die gescheiden afval ophalen. Als ze vrachtwagens laten rijden, kost dit tien keer zoveel als nu.
Maar het systeem van inzameling kan ook worden aangepast. Met een klein busje dat gft ophaalt, extra hubs en kleine afvalbakken. 'Dan kost het nog ongeveer het dubbele, vergeleken met de huidige situatie', stelt Groot. 'Of je moet zuur toevoegen bij huishoudens. Maar is dat realistisch? Het blijft duur als je het vergelijkt met een product als bierbostel, dat nu al wordt gebruikt in de veehouderij', geeft de WUR-onderzoeker aan.
Zo simpel mogelijk
'Als we iets willen veranderen, moeten we het zo simpel mogelijk houden', vindt Willem Elsinga. Hij heeft zowel ervaring in de mengvoerindustrie als in de afvalwerking en is nu zelfstandig projectleider.
In gft zit veel verontreiniging, zoals E. coli, salmonella en enterokokken. Reststromen van consumenten hebben veel kwaliteitsproblemen, daardoor zijn er wettelijke beperkingen voor wat ermee mag. Het belangrijkst is waarschijnlijk dat er dierlijk afval in zit.
Sinds de BSE-crisis is dierlijk afval in gft ten strengste verboden. Sporen van dierlijk weefsel worden altijd teruggevonden in gft. 'Een onontkoombare barrière', zegt Elsinga.
Vetzuren uit gft
De projectleider ziet wel een goede mogelijkheid om hoogwaardige vetzuren uit gft op te halen, die kunnen worden gebruikt als additieven in diervoeders. 'Daarvoor hoeven we de inzamelinfrastructuur niet aan te passen.'
Bij de huidige verwerking van gft wordt enerzijds compost en anderzijds biogas geproduceerd. Vetzuur kan uit het vergistingsproces worden gehaald. Daar ligt volgens Elsinga nog wel een probleem: 'Biogas is dan een grote concurrent. De prijs is bepalend.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF10803T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF13003T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
-
Claas Celtis 456 RX
2008, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %