Poultry Expertise Centre speelt rol bij circulaire landbouw

Het Poultry Expertise Centre (PEC) in het Gelderse Barneveld speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling naar een circulaire landbouw. Dat stelde businessunitmanager Gert van Duinkerken van Wageningen Livestock Research onlangs tijdens zijn lezing ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het PEC.

Poultry+Expertise+Centre+speelt+rol+bij+circulaire+landbouw
© Poultry Expertise Centre

‘Dieren en zeker ook pluimvee kunnen de reststromen en co-producten die de mens niet consumeert, omzetten naar hoogwaardig dierlijk eiwit. Het PEC en de andere Expertise Centres zijn hard nodig om te onderzoeken hoe dit efficiënt kan’, vindt Van Duinkerken.

Voedselzekerheid is een topprioriteit, stelt de businessunitmanager. ‘Dat betekent niet alleen dat er voldoende voedsel moet zijn. Het moet ook veilig en voedzaam zijn en passen bij de behoefte aan voedingsstoffen, én bij voedselvoorkeuren. Deze kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met smaakvoorkeur en culturele verschillen.’


Breed begrip

Circulariteit in de voedselproductie is een breed begrip. Van Duinkerken stelt als uitgangspunt dat je optimaal gebruik moet maken van alle biomassa die wordt geproduceerd en de verliezen in de hele keten moet minimaliseren. Dan is er nog een lang weg te gaan. De mens consumeert maar twee-derde deel van het geproduceerde voedsel. De rest bereikt nooit de mond van de consument. Het verminderen van dergelijke verliezen, én het terugbrengen van deze stromen in de voedselketen, is een belangrijke uitdaging.
Op weg naar een circulair agrifoodsysteem speelt ook de energietransitie een rol en is er een centrale plek voor de bodem. Dieren blijven volgens Van Duinkerken zeker een rol spelen in het voedselsysteem van de toekomst, waarbij het dierenwelzijn een centrale plek verdient.

Bij een plantaardig dieet heeft de mens 30 procent extra eiwit nodig

Gert van Duinkerken, businessunitmanager bij Wageningen Livestock Research

Betere beschikbaarheid

Momenteel komt 18 procent van de calorieën en 37 procent van het eiwit dat een mens eet uit dierlijke producten. De biologische beschikbaarheid van dierlijk eiwit en andere voedingsstoffen is vaak hoger dan van plantaardige producten. Bij een volledig plantaardig dieet is de eiwitbehoefte 30 procent hoger, omdat de plantaardige eiwitten gemiddeld genomen minder goed worden benut. Daarnaast levert dierlijk voedsel ook andere belangrijke voedingstoffen, zoals vitamines A en B12, zink, ijzer en calcium.
Kortom, er blijft een rol voor dierlijke producten in het menselijk voedselpatroon. Voorspellingen van de wereldvoedselorganisatie FAO laten dit ook zien. In landen met hoge inkomens ligt de eiwitopname hoger dan in landen met lage of middeninkomens. In de lage-inkomenslanden stijgt de eiwitconsumptie, vooral door een hogere consumptie van dierlijk eiwit.


Minder goed verteerbare voeders

In een circulair voedselsysteem eten dieren voornamelijk voedermiddelen en grondstoffen die de mens niet consumeert. Ze krijgen dan gemiddeld minder goed verteerbare voeders met meer vezels en een minder gunstig aminozurenpatroon. En op gronden waar geen voedselgewassen zijn te telen, kunnen herkauwers produceren van gras.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer