Ilvo: 'Meest klimaatvriendelijke melk komt uit Vlaanderen'

Volgens het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) produceert de Vlaamse melkveehouderij de meest klimaatvriendelijke melk ter wereld. Dat blijkt uit klimaatscans die het Vlaamse instituut op melkveebedrijven heeft uitgevoerd in combinatie met gegevens uit de databank AgriFootprint 6.0.

Ilvo%3A+%27Meest+klimaatvriendelijke+melk+komt+uit+Vlaanderen%27
© Twan Wiermans

Om de Vlaamse situatie te beoordelen, voerde Ilvo gedetailleerde klimaatscans uit op 146 Vlaamse melkveebedrijven. Daaruit blijkt dat in Vlaanderen de productie van een liter melk een uitstoot van 0,99 kilo CO2-equivalenten en die ligt lager dan de score van andere melkproducerende landen.

In België als geheel is de CO2-uitstoot per liter 1,03 kilo. In Nederland gaat het om 1,17 kilo. Gemiddeld in Europa ligt de uitstoot op 1,39 kilo. Nederland, Ierland en Denemarken scoren ook relatief goed. In de top tien zitten bijna alleen Europese landen. De scans in Vlaanderen werden uitgevoerd als onderdeel van onderzoeksproject Klimrek.



In de scan werden alle inputs en processen die bijdragen tot het geleverde landbouwproduct (melk, vlees en tarwe) met elkaar verrekend. De totale ecologische voetafdruk op jaarbasis werd per bedrijf berekend. Onder meer het rantsoen werd onder de loep genomen en de herkomst van ingevoerde grondstoffen, zoals soja.


Raskeuze en bedrijfsmanagement

Per koe ligt de melkproductie in Vlaanderen op 10.278 liter melk per lacterende koe per jaar. Dat is hoog volgens de onderzoekers van Ilvo. 'Dat komt onder meer door de raskeuze, het secuur bedrijfsmanagement op vlak van ziektepreventie en dierenwelzijn, de kennis rond graslandbeheer en mestverwerking en de precieze rantsoensamenstellingen volgens behoefte. Die factoren beïnvloeden ook de ecologische voetafdruk.'

De internationale databank plaatste de Belgische melk al bovenaan wat betreft klimaatvriendelijkheid, met 1,03 kilo CO2-equivalenten. Sleutelen aan het rantsoen van de koeien levert volgens de onderzoekers de grootste klimaatverbeteringen op.


Methaanremmer

Tot een tiende van de voetafdruk van melk uit Vlaanderen is ermee weg te werken, stellen de onderzoekers. 'Bierborstel en koolzaadschroot aan de koeien geven, werkt als methaanremmer in de vertering. Er bestaan voedersupplementen met een bewezen, groot methaanverlagend effect. Overzeese soja vervangen door lokale eiwitbronnen maakt ook een groot verschil.'

Minder kunstmest strooien op grasland en omschakelen naar grasklaver kan ook een goede bijdrage leveren om de klimaatimpact van de melkproductie te verkleinen. Deze maatregelen zijn in potentie goed voor enkele procenten CO2-reductie. Minder jongvee houden door de levensduur van koeien te verhogen, is voor sommige melkveehouders ook een mogelijkheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer