Krap aanbod en hoge prijzen varkensvlees houden nog wel even aan
Het Europese aanbod van varkensvlees is in een jaar tijd met 10 procent gedaald. Dat zorgt voor hoge opbrengstprijzen voor varkens en biggen, meldt Rabobank in zijn marktupdate. Daardoor staat de export naar derde landen wel onder druk. De bank verwacht dat deze situatie ook in het derde kwartaal nog aanhoudt.
De Europese varkensvleesproductie van de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk (VK) is met 10 procent op jaarbasis gedaald tussen januari en april 2023. De productie in Denemarken krimpt het meest met 21 procent, op de voet gevolgd door het VK met 17 procent.
Nederland zit op een min in de varkensvleesproductie van 12 procent, Duitsland op -9 procent en Spanje en Polen op -7 procent. Bij Frankrijk gaat er 6 procent af en bij Italië 5 procent. Enkele slachterijen in Noordwest-Europa, zoals Danish Crown, zijn al aan de slag gegaan met het verminderen van hun verwerkingscapaciteit, omdat ze een structureel lager varkensaanbod verwachten.
Meer naar buitenlandse slachterijen
De dalende productie en hoge varkensprijzen in diverse EU-landen zorgen ervoor dat in deze eerste jaarhelft 4 procent meer Nederlandse varkens in buitenlandse slachterijen zijn geslacht. Met name het leveren aan Duitse slachterijen is gestegen, constateert Rabobank.
De totale export van Nederlandse biggen is in de eerste zes maanden van 2023 nagenoeg gelijk gebleven. Wel zijn sommige bestemmingen belangrijker geworden, zoals Spanje en Roemenië, ten koste van België en Duitsland.
Terwijl de varkensvleesproductie kelderde, bereikten de varkensprijzen recordhoogtes. De gemiddelde karkasprijs in de EU was in week 25 van 2023 zo'n 29 procent hoger dan in dezelfde week in 2022. Het lage varkensaanbod zorgt voor afwijkende prijsbewegingen die niet overeenkomen met het gebruikelijke seizoenspatroon.
Voor het derde kwartaal van 2023 verwacht Rabobank dat de opbrengstprijzen van biggen en varkens op een hoog niveau blijven. Het varkensaanbod herstelt zich niet op korte termijn. Wel neemt volgens de bank de druk vanuit de retail toe om prijsstijgingen te beperken. Slachterijen kunnen met wat vertraging hogere prijzen nog grotendeels verwaarden.
De export naar landen buiten de EU staat onder druk. De lage beschikbaarheid, relatief hoge varkensprijzen en zwakke vraag vanuit belangrijke importlanden zorgen daarvoor. Rabobank verwacht dezelfde situatie op de exportmarkt in het derde kwartaal van 2023, ondanks een lagere vraag van China. Hoewel ook in China het aanbod van varkens daalt door uitbraken van Afrikaanse varkenspest en onvoldoende financieel rendement, blijft de varkensvleesconsumptie zwak. Kelderende biggenprijzen in China tonen ook weinig vertrouwen in de markt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 5100M (SB) #25440
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Kuhn Schudder GF10803T (RL) #26611
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %
-
Woensdag9° / 6°85 %