Bijltjesdag: stimuleringsbeleid biologische landbouw faalt
Het beleid van de afgelopen decennia gericht op groei van de biologische landbouwsector heeft gefaald. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het verantwoordingsonderzoek naar de prestaties van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in 2022.
Het rapport is gepubliceerd in verband met Verantwoordingsdag, ook wel Bijltjesdag genoemd, waarin openheid wordt gegeven over de resultaten van overheidsbeleid.
In het rapport over het ministerie van LNV wordt in een apart hoofdstuk ingegaan op de terugkerende Haagse ambitie om de biologische landbouw in Nederland een impuls te geven. Ook dit kabinet ziet het weer als een van de manieren om de landbouw verder te verduurzamen.
Nederland is binnen Europa met een biologisch landbouwareaal van net geen 80.000 hectare, krap 4 procent van het totaal, geen biologische hoogvlieger. De landbouwminister stelt in het nieuwe actieplan een ambitieus doel: 15 procent biologisch landbouwareaal in 2030. Om dit doel te halen, moet een flinke inhaalslag worden gemaakt.
De ambitie in dat actieplan betekent bijna een verviervoudiging van het oppervlak in 7 jaar tijd. De biologische landbouw zou dan moeten groeien van ongeveer 80.000 hectare nu, naar zo’n 300.000 hectare in 2030. De rekenmeesters hebben zorgen over of de inzet voldoende is om de ambitie waar te kunnen maken. Ten eerste heeft het beleid van het ministerie de afgelopen twintig jaar niet geleid tot een duidelijke groei van het biologische landbouwareaal.
Ten tweede zijn veel van de nieuwe stimuleringsmaatregelen slechts faciliterend en is meer dan de helft van die acties min of meer vergelijkbaar met de acties die in de eerdere beleidsplannen zijn opgenomen. Ten derde is er onzekerheid over het budget voor het uitvoeren van het actieplan. Het ministerie van LNV vindt zelf dat de 26 miljoen euro die is vrijgemaakt onvoldoende is om alle acties uit het actieplan uit te voeren.
De minister van LNV heeft door de jaren heen steeds minder geld beschikbaar gesteld voor het gericht stimuleren van de biologische landbouw. De bedragen die in de opeenvolgende beleidsnota’s in de periode 2001-2012 zijn opgenomen als benodigd budget, werden steeds lager. Net als de bedragen in de begrotingen van het ministerie van LNV. Bovendien waren de werkelijke uitgaven nog weer lager dan de geraamde bedragen.
Geen extra steun
In Nederland ontvangen biologische boeren geen extra steun bovenop de reguliere hectarepremie. Terwijl EU-landen dat wel kunnen met geld uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Nederland is het enige land in de EU dat dit in 2014-2020 deze gerichte steun aan bioboeren niet heeft verleend.
Ter vergelijking: een biologische boer in Duitsland ontving in die periode gemiddeld 173 euro extra EU-steun per hectare biologische landbouwgrond. Deze steun maakte het voor hen eerder rendabel om biologisch te gaan produceren. Gemiddeld ontvingen boeren in de EU in die periode 142 euro EU-steun per hectare.
Nederland kiest er in de nieuwe GLB-periode 2023-2027 opnieuw voor om biologische landbouw niet gericht te stimuleren. Naar aanleiding van de evaluatie van het GLB in 2026 zou dit aangepast kunnen worden. Wel kunnen Nederlandse biologische boeren gebruikmaken van de mogelijkheden in het GLB die ook voor andere duurzame boeren beschikbaar zijn. Verder komen zij automatisch voor bepaalde voordelen in aanmerking. Ze kunnen bijvoorbeeld direct aanspraak maken op de vergoeding voor het niveau ‘goud’ in de ecoregeling.
Doelen niet gehaald
Tussen 2001 en 2012 voerden de opeenvolgende ministers van LNV beleid om de biologische landbouw te stimuleren. De doelen die de minister daarbij stelde zijn niet behaald. In 2001 was het doel van de minister: 10 procent biologisch landbouwareaal in 2010. Toen dit niet meer haalbaar leek, is het in 2007 bijgesteld naar 5 procent groei per jaar. Maar het werkelijke aandeel biologisch landbouwareaal in 2010 was uiteindelijk 2,5 procent. Geen van beide doelen is dus behaald. Na 2012 heeft de minister geen doelen meer gesteld voor de biologische landbouw. In 2020 was het aandeel net iets minder dan 4 procent. Er is in de afgelopen twintig jaar dus sprake geweest van heel beperkte groei.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 10803
Gebruikt, P.O.A.
-
Sep 2 wielige tuinfrees, maaibalk, maaimachine
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro ZS 4200T
2017, P.O.A.
-
Kubota B2261 compact traktor tuinbouw traktor maaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %