5 vragen over spuiloog als meststof

Spuiloog raakt ingeburgerd als meststof. Gekorrelde kunstmest is gemak, maar de explosief gestegen kosten ervan hebben de vraag naar vloeibare kunstmestvervanger een enorme impuls gegeven. Deze wordt nu gratis opgehaald bij eigenaren van luchtwassers in plaats van tegen betaling.

5+vragen+over+spuiloog+als+meststof
© Twan Wiermans

Wat is de bemestingswaarde van spuiwater of spuiloog?

Spuiloog is een circulaire, vloeibare, zwavelhoudende stikstofmeststof afkomstig uit chemische luchtwassers met zwavelzuur waardoor de ventilatielucht wordt geleid.

Het ammoniumgehalte in spuiloog is meer dan 75 procent. De stikstofbenutting op grasland in het voorjaar stijgt daardoor met 20 procent ten opzichte van de kunstmeststof kalkammonsalpeter.

Spuiloog wordt puur toegediend, maar ook in combinatie met drijfmest in de aanzuiglijn van de sleepslangbemester.


Wanneer kun je spuiloog inzetten als meststof?

Spuiloog wordt toegepast als er al gewas staat, zodat het direct kan worden opgenomen. In grasland bij de eerste snede leidt spuiloog tot een hogere opbrengst met een hoger eiwitgehalte.

Het belangrijkst om van het gebruik een succes te maken, is dat spuiloog op de juiste plaats wordt toegediend, namelijk in de wortelzone.


Welke voordelen kent spuiloog als meststof?

Spuiloog is een snelwerkende kringloopmeststof met een lage CO2-voetafdruk bij productie en toediening. Het wordt gemakkelijk door de plant opgenomen, vervluchtigt niet en spoelt niet uit. Door het gebruik van spuiloog als meststof gaan de kosten omlaag. Dit komt onder andere omdat er minder nodig is dan van kunstmest.

De afgelopen twaalf jaar is er in binnen- en buitenland veel onderzoek gedaan naar het gebruik van spuiloog als kunstmestvervanger. Onder andere in het kader van het Programma Precisie Landbouw waaraan ook het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Rijenbemesting meewerkte.

Voormalig landbouwminister Cees Veerman initieerde het programma dat liep van 2010 tot en met 2015. Meer informatie is hier te vinden. te vinden.


Zijn er ook nadelen?

Bemesten met spuiloog dwingt de gebruiker om anders te kijken naar bemesten. De plaats, het moment waarop het wordt gebruikt en de dosering luisteren nauwer en dat is even wennen.


Hoe zit het met emissies?

Wanneer het spuiloog op grasland met een spaakwielinjector in de wortelzone wordt geïnjecteerd, is de emissie bijna nul. Nederland telt al zestig loonwerkers met een spaakwielinjector. Op bouwland is de emissie nul wanneer het spuiwater direct wordt ondergewerkt, zoals bij het aanaarden van aardappelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer