GroenLinks wil gebiedsproces in Reestdal tussen Overijssel en Drenthe
Ondanks dat het Reestdal op de grens van Overijssel en Drenthe geen stikstofgevoelig Natura 2000-gebied is, wil GroenLinks in deze twee provincies een gebiedsplan voor herinrichting van het gebied. Dat standpunt wordt gedeeld door de twee provinciale landschappen.
Op een bijeenkomst in het Overijsselse Balkbrug afgelopen vrijdag presenteerde GroenLinks een projectvoorstel waarbij vooral aan de Overijsselse kant van de Reest de landschapskwaliteit zou moeten worden opgeschroefd.
De Reest is een unieke hoogveenbeek met bijzondere natuurwaarden, stelt de partij. Alleen is voor verdere ontwikkeling van die waarden nauwelijks geld beschikbaar. Dat komt onder andere doordat het gebied geen Natura 2000-status heeft, zodat de bescherming minder prioriteit krijgt.
Piekbuien
Door het moment te pakken waarop Den Haag klimaatgelden, budget voor de stikstofaanpak en de verbetering van de biodiversiteit vrij maakt, zouden er toch nog mogelijkheden liggen. 'We moeten blijven ingrijpen, anders raken we de Reest als meanderende beek kwijt', waarschuwt ecoloog en waterschapsbestuurder Cees Zoon.
Hij zit namens de fractie Water Natuurlijk in het hoofdbestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta en schetst een beeld dat zonder aangepast beheer van het waterpeil, de beekloop door piekbuien uit zijn verband kan worden gerukt. 'De beek gaat dan naar de kloten.'
Het gaat GroenLinks niet alleen om een ander meer duurzaam peilbeheer, waarbij bijvoorbeeld meer water wordt vastgehouden voor droge tijden. Vooral de inrichting van het beekdal zou beter kunnen, om zowel de klimaatverandering te kunnen opvangen als ter verbetering van de biodiversiteit.
Natuurelementen
Het plan richt zich voornamelijk op de Overijsselse kant, waar de landbouw nog dominant aanwezig is. Daar zouden wat de plannenmakers betreft meer natuuringrepen kunnen komen, zoals houtwallen en slootdempingen. De Drentse zijde van het Reestdal is in de afgelopen decennia al herverkaveld, waarbij de percelen langs de beek zelf zijn omgezet in natuurland en een groot deel van de middenloop extensief wordt beheerd.
De visie van GroenLinks werd ter plekke onderschreven door zowel Landschap Overijssel als Het Drentse Landschap. 'We gaan het gebied nog mooier maken', sprak directeur Michael Sijbom van Landschap Overijssel hoopvol. 'In Overijssel is nog een stap te zetten, in Drenthe is het al af.'
Breed gedragen
Emeritus hoogleraar Rudy Rabbinge, die zelf in het gebied woont, waarschuwde niet te eenzijdig in te grijpen. Het behoud van een diverse landbouw is volgens hem voorwaarde voor een breed gedragen landschap. Dat betekent dat de grootste boer van Overijssel er zijn bedrijf heeft naast extensieve vleesveehouders en beheerlandbouw. 'Die grote boer is niet per se slechter. Hij melkt 3 miljoen liter melk zonder een nitraatoverschot', benadrukte Rabbinge.
Aan de Statenfracties van GroenLinks in Drenthe en Overijssel om na de verkiezingen met een initiatiefvoorstel te komen voor een regiodeal. De partners in het gebied zouden daarvoor samen een plan moeten ontwikkelen in een gebiedsproces. Het waterschap kan dan als grensoverstijgende overheid de regie voeren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga GYRO 700-E
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere - 6230R AP CP FHpto
2020, € 136.500
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 302 ED
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %