Melkvee- en vleesveehouder werken samen in kalf-bij-de-koeproject
Melkveehouders Mieke en Gerard Mul in het Zuid-Hollandse Warmond en vleesveehouder Erik-Jan van den Brink in Nistelrode gaan samenwerken om de biologische kalveren van Mul te verwaarden tot rundvlees. Hier mag het kalf de eerste drie maanden bij de koe blijven lopen.
Gert-Jan Stoeten en Erik van der Velde in Groningen startten eerder al met dit project. Ook daar blijven de kalveren de eerste drie maanden op het melkveebedrijf. Het is een eis dat de kalveren koemelk krijgen. Mul gaat hierin een stap verder door de kalveren bij de koe te laten lopen.
'Wij vinden het belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te werken. Daarom zijn wij onlangs gestart met de kalveren de eerste drie maanden bij hun eigen moeder te laten lopen, totdat zij geen moedermelk meer nodig hebben. Dit betekent ook dat stierkalveren bij hun moeder mogen blijven', legt Mul uit. Niet alleen hecht de consument veel waarde aan kalveren die langer bij hun moeder mogen blijven, ook laten steeds meer onderzoeken zien dat deze dieren een hogere weerstand hebben.
Al eerder liet De Groene Weg weten dat ongeveer 10 procent van de biologische kalveren ook biologisch worden gehouden tot vleesvee. De overige kalveren worden in de reguliere markt afgezet. Dat kan beter, vindt De Groene Weg. De organisatie is daarom gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees. Het bedrijf vult daarmee een behoefte in die bij veel biologische melkveehouders bestaat.
'Projecten waar je vrolijk van wordt'
Een deel van deze stierkalveren mogen biologisch opgroeien bij Van den Brink: 'Wij zetten vanuit het concept GeluksVogel in op projecten waar je vrolijk van wordt. Deze verhalen vertellen we graag in biologische speciaalzaken, waaronder de slagerijen van De Groene Weg. Het initiatief van Gerard en Mieke Mul is ook zo'n verhaal waar je blij van wordt en past dus precies bij ons.'
Op termijn wil Van den Brink meer grond aankopen, om meer kalveren van Mul te kunnen afnemen, vertelt de veehouder. De kalveren blijven twee en een half jaar bij Van den Brink en worden daarna afgenomen door De Groene Weg. Het biologische rundvlees zal onder andere verkrijgbaar zijn bij een van de biologische slagerijen van de organisatie.
Directeur Allard Bakker van De Groene Weg: 'Wij zijn er trots op onderdeel te mogen zijn van dit kalf-bij-de-koeproject en dit vlees te mogen verkopen in een van onze biologische slagerijen. Het laat voor ons echt zien dat het wel kan, een bewuste vleeskeuze maken.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6175R (BV) #54665
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson Tractor 6718S Dyna-VT trekker (ZND) #31538
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HA) #60895
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 3046R (WD) #47459
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %