Groningse pilot levert boer gezonde boterham op
Op de eeuwenoude Westeresch in het Groningse Vlagtwedde loopt sinds 2018 een agrarisch experiment waarbij natuurinclusieve landbouw centraal staat. In het project gaan onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en pachtende boeren samen op zoek naar een balans tussen biodiversiteit en een inkomen voor de boer.
De pilot is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en grondeigenaar Staatsbosbeheer. In 1832 bestond de Westeresch uit 140 akkers. Na een proces van ruilverkavelingen waren er in 2017 nog maar acht akkers over en werden er voornamelijk granen en grasklaver verbouwd. In het huidige onderzoek is de grond opgedeeld in veertig percelen en groeien er gewassen als boekweit, voederbiet, hennep, haver, rogge en veldboon.
Uit het onderzoek in de afgelopen jaren blijkt dat de biodiversiteit in het gebied is toegenomen. Zo is behalve een stijgend aantal soorten akkervogels ook bij insecten een duidelijke toename te zien.
Loopkevers
Raymond Klaassen is wetenschappelijk onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft onderzoekscijfers over loopkevers. 'We zien dat er misschien niet meteen meer loopkevers op de Westeresch leven, maar er zijn wel meer soorten te vinden. Dat komt vooral door het gebruik van vaste mest op de percelen en de diversiteit aan gewassen', licht hij toe.
Harry Luring is een van de zeven boeren die grond pachten op de Westeresch. 'Ik heb een biologisch melkvee- en akkerbouwbedrijf, dus toen dit project voorbijkwam, vond ik het wel passen bij onze bedrijfsvoering', zegt hij. 'Het gaat mij vooral om het opdoen van meer kennis over natuurinclusieve landbouw. Want als je puur kijkt naar de opbrengsten, dan zijn de percelen te klein in verhouding met het werk dat je ermee hebt. Op dit moment kan het onder de streep net uit. Je draait in ieder geval geen verlies.'
Opbrengsten
Het constant zoeken naar de balans tussen ecologie en economie is voor boswachter Leon Luijten van Staatsbosbeheer een belangrijk en interessant element in het hele project. 'Als je alleen maar door de ogen van een natuurliefhebber kijkt, dan zie je hier een prachtig mooie kleurrijke mix van gewassen, open velden en bosranden. Maar je hebt ook te maken met agrarisch ondernemers die vooral kijken naar de opbrengsten. Persoonlijk denk ik dat er met natuurinclusief boeren wel een boterham valt te verdienen. Misschien geen dik belegde boterham, maar wel een gezonde.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (HA) #24505
Gebruikt, P.O.A.
-
T6.180 DC StageV
Gebruikt, € 144.900
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
Claas Arion 430 cis
2011, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %
-
Donderdag10° / 5°75 %