Cosun: rooi bieten op tijd en dek ze af met vliesdoek
Bietenverwerker Cosun adviseert suikerbietentelers bijtijds te oogsten en niet te lang te wachten met afdekken. Verder meldt Cosun dat door de regelmatige neerslag en lage temperaturen de afgelopen tijd de oogstomstandigheden zijn veranderd.
Van het bietenareaal stond afgelopen maandag nog 18 procent in de grond. Dat varieert van 8 procent in de kleigebieden tot 30 procent op zandgronden. De kwaliteit van de geleverde bieten zit nog op een mooi niveau. Afgelopen week was het gemiddelde suikergehalte 17,2 procent. Op de veengronden in Groningen en Drenthe tikt het gehalte zelfs bijna 18 procent aan. Het suikergehalte in de Gelderse Achterhoek valt uit de toon met nauwelijks 16 procent suiker.
De winbaarheidsindex blijft stabiel met gemiddeld 91 procent. Dat getal is met 92,2 het hoogst op Texel, daarna volgen de Zeeuwse eilanden. Aan het stijgende tarrapercentage is goed te zien dat de rooiomstandigheden door de regenval zwaarder worden. Vooral in de Betuwe en in de Kop van Noord-Holland nam het tarrapercentage afgelopen week flink toe. Gemiddeld komt het percentage uit op 11,1 procent.
Afdekken met vliesdoek
Cosun meldt niet te lang te wachten met het afdekken van de bieten met vliesdoek. Het kennis- en onderzoekscentrum stelt dat het koel, vorstvrij en droog bewaren van de bieten een belangrijke rol speelt bij het beperken van kwaliteitsverliezen tijdens de bewaring.
Kennis- en onderzoeksinstituut IRS geeft aan dat bij droog bewaren het suikergehalte beter op peil blijft, het tarrapercentage afneemt en er minder snel kans op schimmelgroei is. Deze voordelen gelden vooral voor bieten die langer dan twee weken worden bewaard. Voor een goed resultaat is het belangrijk om de hoop af te dekken, voordat het gaat regenen. Normaal gesproken kan het vliesdoek tot aan het verladen op de hoop blijven liggen, ook bij droger weer.
Winddicht materiaal op de hoop
IRS geeft aan dat alleen vliesdoek onvoldoende beschermt tegen vorst. Bij vorst adviseert het bedrijf om winddicht materiaal op de hoop te leggen. Dat kan bijvoorbeeld met Jupettes of door een extra laag plastic folie over het vliesdoek heen te trekken. Het materiaal dient na de vorstperiode te worden verwijderd. Dat is nodig om een snel oplopende temperatuur in de hoop te voorkomen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 500 W
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 1026R (WD) #27423
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (LH) #433569
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155M CQeco FH
2019, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %