Regenval zoals in juli komt steeds vaker voor
Extreme regenval en overstromingen zoals in Duitsland, België en Nederland van 12 tot 15 juli komen in het huidige opgewarmde klimaat vaker voor in Noordwest-Europa dan in de periode voor de opwarming van de aarde. Hoeveel vaker is nog best onzeker.
Sinds de uitstoot van broeikasgassen begon halverwege de negentiende eeuw is wereldwijd de temperatuur gemiddeld met 1,2 graden Celsius gestegen. Uit onderzoek blijkt dat extreme regenval zoals in juli hierdoor vaker voorkomt. Lokaal eens in de vierhonderd jaar, is de inschatting van internationale onderzoekers. Maar dat betekent in de hele regio Noordwest-Europa, tussen de Alpen en de Noordzee, dat we er vaker mee te maken hebben.
De overstromingen in juli waren aanleiding voor de onderzoekers uit Duitsland, België, Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om met onder meer klimaatmodellen de weersituatie van toen te bestuderen. De heftige neerslag leidde tot overstromingen en grote schade en ten minste 184 doden in Duitsland en 38 in België.
Verzadigde bodems
Ten tijde van de hevige regenval waren de bodems al gedeeltelijk verzadigd. Sommige valleigedeelten zijn erg smal met steile hellingen die bij extreme overstromingen tot trechterachtige effecten leiden. Door de opwarming van de aarde zijn er enkele nadelige effecten. Zo kan warmere lucht meer waterdamp bevatten.
In juli bleef die lucht lang op dezelfde plek. Daardoor viel er zeer veel neerslag in een regio. Schade was er in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, de Belgische provincie Luxemburg, langs de rivier de Maas en langs zijrivieren in België en Nederland.
De onderzoekers hebben gekeken in hoeverre de klimaatverandering de hoeveelheid neerslag die in één of twee dagen kan vallen, beïnvloedt. De hoeveelheid neerslag die in juli viel, overtrof in de Ahr-Erftregio in Duitsland en langs de Maas in België de bestaande neerslagrecords ruimschoots. Het blijkt dat de hoeveelheid neerslag die met dit soort buien kan vallen, door klimaatverandering is toegenomen met 3 tot 19 procent. In de Ahr-Erftregio viel bijvoorbeeld op één dag 90 millimeter regen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn Schudder GF10803T (RL) #26611
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
-
Massey Ferguson 8S.225 Dyna E-Power Exclusive
2022, € 140.000
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %