Waslijst bezwaren melkveehouders ruweiwitnorm
LTO-vakgroep Melkveehouderij heeft vragen en problemen geïnventariseerd die er onder melkveehouders leven naar aanleiding van de begrenzing van ruw eiwit in krachtvoer.

'We hebben als vakgroep een waslijst aan bezorgde reacties gekregen naar aanleiding van de nieuwe eiwitnorm aan krachtvoer. Voor ons is dit reden om een inventarisatie te maken waar de grootste problemen liggen', zegt bestuurslid Herman Bakhuis van LTO-vakgroep Melkveehouderij.
'We hebben de reacties onder de aandacht gebracht van de politiek en het ministerie van LNV. Inzet is om voor 2021 een convenant te hebben met maatwerk, keuzevrijheid en integraliteit in combinatie met een verdienmodel voor de melkveehouder.'
Hoog aandeel mais
Volgens Bakhuis lijken de grootste problemen te liggen bij melkveehouders met een hoog aandeel mais in het rantsoen. 'Zij kunnen niet meer sturen. Het bouwplan ligt al vast en mais is ook al ingezaaid. Het basisrantsoen voor dit najaar eveneens.'
Ook boeren die zelf hun rantsoen mengen met grondstoffen als soja, hebben een probleem. Zij mogen geen voorraden eiwitrijke producten op hun bedrijf hebben. Contracten over afname liggen ook al vast voor de rest van het jaar.
Gezondheid in gedrang
Verder zijn er boeren die vrezen te veel krachtvoer of bijproducten te moeten voeren waardoor de gezondheid van het vee in het gedrang komt, denk aan verdringing van ruwvoer en aan pensverzuring.
Voor boeren in de veenweiden is de maximale eiwitnorm te laag. De grondsoort is niet per se leidend voor hoeveel ruw eiwit er gemiddeld wordt gevoerd. Daarnaast zijn er veel melkveehouders die bang zijn dat specifieke diergroepen zoals drachtige koeien en jongvee niet meer op de juiste behoefte kunnen worden gevoerd.
Webinar
Tijdens het webinar dat Nieuwe Oogst deze week hield over de gevolgen van de stikstofmaatregelen, bleek eveneens dat melkveehouders nog geen pasklaar antwoord hebben op de eiwitmaatregelen van landbouwminister Carola Schouten.
34 procent van de deelnemers weet nog niet of en hoe ze het eiwitgehalte in het krachtvoer gaan compenseren. 21 procent is van plan om het eiwitgehalte in het ruwvoer te verhogen en 21 procent gaat meer krachtvoer voeren. De rest zoekt nog naar andere oplossingen.
Veel geld
'Waar ze het wel over eens zijn, is dat de afgekondigde eiwitmaatregelen contraproductief zijn en de melkveehouders veel geld kunnen gaan kosten. Het beste is wanneer ze meteen van tafel gaan', zegt Bakhuis.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (HA) #692289
Gebruikt, P.O.A.
-
Challenger Tractor MT765 (SO) #691780
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %