Schouten presenteert regels ruw eiwit in krachtvoer
Landbouwminister Carola Schouten heeft de maatregelen met maximale gehalten ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee bekendgemaakt. Met deze tijdelijke regels wil ze de stikstofdepositie vanuit de melkveehouderij nog dit jaar verlagen en daarmee de vergunningverlening weer op gang helpen.
In het voorstel van de minister wordt onder meer rekening gehouden met de grondsoort en de melkproductie per hectare. Zo mag het krachtvoer dat een melkveehouder op löss- of zandgrond op voorraad heeft niet meer dan 191 gram ruw eiwit per kilogram diervoeder bevatten. Op kleigrond is dat 171 gram en op veengrond 164. De gehaltes kunnen iets hoger uitvallen als een melkveehouder kan aantonen dat hij een hogere melkproductie per hectare realiseert.
Om stifstofdepositie uit de melkveehouderij in 2020 te verlagen heeft minister Schouten een voorstel opgesteld om tijdelijk maxima te stellen aan het ruw eiwitgehalte in krachtvoer. In overleg met de sector werken we aan een langetermijnoplossing ?? https://t.co/1tIBeba0b6 pic.twitter.com/f3pw8SNahx
— Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (@minlnv) May 6, 2020
Bij een melkproductie tussen de 14.000 en 20.000 kilogram per hectare gelden er ruw eiwitgehaltes van 192, 172 en 164 gram per kilogram diervoeder op respectievelijk zand/löss-, klei- en veengrond. Bij een melkproductie boven de 20.000 kilogram per hectare is dat 193 voor zand- en lössgrond, 173 voor kleigrond en 165 voor veengrond.
Natte bijproducten
Natte bijproducten als bierbostel en tarwegistconcentraat worden uitgezonderd van de regeling. Dat geeft melkveebedrijven die deze natte bijproducten gebruiken meer flexibiliteit in hun bedrijfsvoering. Bovendien vindt de minister dat een uitzondering voor deze producten past binnen het streven naar een duurzamere landbouw, omdat het gaat om restproducten uit industriële processen die nuttig worden gebruikt door de landbouw.
De regeling wordt voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan de Europese Commissie. Als Schouten goedkeuring krijgt, zal de regeling 1 september dit jaar in gaan. De regeling is van kracht tot 1 januari 2021. Ondertussen wil Schouten met de sector overleggen over structurele voermaatregelen die vanaf 2021 van kracht zijn.
Naast de regeling warme sanering varkenshouderij en het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen ziet Schouten de voermaatregel als één van de 'quick wins' die nog dit jaar voor stikstofwinst zorgen. Volgens de minister wordt in Nederland in het algemeen meer eiwit aan het melkvee gevoerd dan het dier nodig heeft.
Stikstofuitstoot terugbrengen
Het eiwit dat niet door het dier wordt opgenomen, wordt in de vorm van stikstof uitgestoten. Door het eiwitgehalte in het voer te beperken, wordt de stikstofuitstoot teruggebracht, is de redenatie van Schouten. De tijdelijke regeling richt zich op het krachtvoer en voorziet er volgens de minister in dat dit niet ten koste gaat van de diergezondheid en de productie.
De minister beschouwt kracht voer als een 'regelknop' waarmee het rantsoen voor melkvee geoptimaliseerd wordt. Krachtvoer maakt ongeveer een kwart uit van het totale rantsoen van melkvee.
Downloads
Regeling ruw eiwit in diervoeders 2020Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Mercedes 814 bj. 1987 vrachtwagen
1987, P.O.A.
-
Niemeyer DRS 850 TWIN
Gebruikt, € 4.750
-
Stihl RT 6112.1 ZL
Nieuw, P.O.A.
-
Kubota Voorwiel spatborden set M5
Gebruikt, € 450
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %