Kansen voor nieuw verdienmodel Limburgs fruit
Welke inhoudsstoffen bevat fruit van Limburgse bodem en wat zijn de positieve effecten hiervan op de gezondheid? Dat is de hamvraag in het innovatieproject 'Waarde van Limburgs fruit'. Het onderzoek moet resulteren in nieuwe verdienmodellen voor fruittelers in Nederlands- en Belgisch-Limburg.
Veel Limburgse fruitbedrijven verkeren in zwaar weer. Door stijgende kosten staan de rendementen onder druk. Daarnaast werd de afgelopen jaren flink wat schade geleden door onder meer nachtvorst, zonnebrand en hagel. 'Hierdoor zijn nieuwe verdienmodellen noodzakelijk', zegt Iseli de Waard, Programma Manager R&D bij Brightlands Campus Greenport Venlo.
'Die geluiden kregen we ook vanuit het Belgisch-Limburgse onderzoekscentrum Pcfruit. Telers klopten daar aan met de vraag welke andere mogelijkheden er waren om onder andere fruit te verwaarden van mindere kwaliteit, bijvoorbeeld omdat het is aangetast door hagel of vorst', aldus De Waard.
Onder meer deze telersvragen vormden de concrete aanleiding voor het innovatieproject 'Waarde van Limburgs fruit', dat begin dit jaar van start ging. Het project richt zich op de vraag welke waardevolle inhoudsstoffen fruit van Limburgse bodem bevat. Onderzoek dat Pcfruit en de Universiteit Hasselt de afgelopen jaren uitvoerden, fungeert hierbij als basis.
We staan pas aan het begin van een lang onderzoekstraject
Hersenaandoeningen
'Zij hebben gekeken welke inhoudsstoffen in fruit een gunstig effect hebben op hersenaandoeningen. Het lijkt erop dat bepaalde stoffen in fruit, waaronder de flavonoïden in appels, de ziekte multiple sclerose (MS) mogelijk kunnen vertragen', vertelt De Waard.
Groenten en fruit als medicijn? Topsectorproject 'De Waarden van Groenten van Fruit' is goedgekeurd voor subsidie! Brightlands Campus Greenport Venlo en vers+ gaan samen met bedrijven en kennisinstellingen aan de slag met de toekomst van groenten en fruit: https://t.co/kjPqoE7LCJ pic.twitter.com/IgzQVPo54F
— Brightlands Venlo (@BL_CampusVenlo) October 25, 2018
De kennis die werd vergaard in het Belgische onderzoek wordt ingebracht in het innovatieproject. Daarnaast leveren de andere projectpartners hun input. 'Het onderzoek in België is alleen uitgevoerd op celniveau. In het laboratorium is gekeken welke effecten inhoudsstoffen hebben op hersencellen.
'In ons onderzoek gaan we een stap verder en kijken we hoe die stoffen via ons maag-darmstelsel de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden en verbeteren', laat De Waard weten.
Belangrijk om te weten is onder meer of de gezondheidsbevorderende stoffen bij het eten van fruit ook daadwerkelijk worden opgenomen in het lichaam. Dat wordt onderzocht met behulp van een speciaal maag-darmsimulatiemodel dat het verteringsstelsel van de mens nabootst. Dit model moet meer inzicht geven in welke stofjes worden opgenomen, zegt De Waard. Ook moet het laten zien hoeveel fruit je daarvoor moet eten en in welke vorm.
Tekst gaat verder onder kader.
De Waard: 'Misschien is het nuttigen van een gewone appel of peer niet voldoende, maar kun je gunstige inhoudsstoffen beter verwerken in een geconcentreerd appelsapshotje. Hier proberen we nu meer kennis over op te doen, die kan worden ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe producten.'
Volgens De Waard zal daarnaast humaan onderzoek worden uitgevoerd. 'We willen ook bij mensen kijken of bepaalde stoffen worden opgenomen in het lichaam en wat de effecten op de gezondheid zijn.'
Toespitsen op één soort
Het innovatieproject zal zich waarschijnlijk toespitsen op één fruitsoort en -ras. Welk fruit dit wordt, is op dit moment nog niet bekend. 'Dat gaan we bepalen op basis van de gegevens van het onderzoek van Pcfruit en de Universiteit Hasselt.'
Ook vindt aanvullend literatuuronderzoek plaats, in samenwerking met Maastricht University en Brightlabs. 'Aan de hand daarvan bepalen we welke fruitsoorten en -rassen het meest interessant zijn qua gezondheidsbevorderende effecten. We proberen zoveel mogelijk in te zoomen op rassen die in Limburg veel worden geteeld, zodat de Limburgse fruitteelt hier ook daadwerkelijk van kan profiteren.
Langetermijntraject'
De Waard geeft toe: het zal nog even duren voordat fruittelers de vruchten kunnen plukken van het onderzoek en hun fruit bijvoorbeeld kunnen verkopen aan fabrikanten van voedingssupplementen. 'Het duurt meerdere jaren voordat we helder hebben welke inhoudsstoffen in fruit de meeste potentie bieden en we de gezondheidseffecten voldoende onderbouwd hebben. Kortom: we staan pas aan het begin van een lang onderzoekstraject', stelt De Waard.
Dit onderzoek is volgens De Waard ook nodig om een gezondheidsclaim te kunnen koppelen aan een product en zo een nieuw verdienmodel te kunnen creëren voor Limburgse fruittelers. 'We hebben goede hoop dat dit er daadwerkelijk gaat komen, maar het vergt wel een lange adem.'
Auteur: Ank van Lier
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (RL) #688599
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %