Paardenziekten teisteren Britse eilanden

De tekenziekte Piroplasmose bij een Iers paard en moeraskoorts bij een Engels paard. De Britse eilanden zijn onlangs getroffen door twee ziekten die daar normaal gesproken niet voorkomen.

Paardenziekten+teisteren+Britse+eilanden
© pixabay

In het Ierse Kilkenny zijn twee paarden aangetroffen met Piroplasmose, veroorzaakt door de parasiet Babesia caballi, zo meldde de internationale diergezondheidsorganisatie OIE vandaag.

Eén van de paarden overleefde dit niet. Deze ziekte is, vanwege de verspreiding door teken, lastig uit te bannen. Een acuut geval van Piroplasmose kan dodelijk zijn.

In Frankrijk klinisch aanwezig

Een paard kan levenslang drager zijn van deze ziekte, die in Frankrijk klinisch aanwezig is. Voor export naar een aantal landen, zoals de VS en China, moet het paard een vrijverklaring meekrijgen. Binnen Europa is er vrij verkeer van dragers.

In 2010 is bij een algemene screening van tekenziekten in Nederland bij zeven paarden van een bedrijf op Schouwen-Duiveland ook Piroplasmose aangetroffen. Daarna niet meer.

Moeraskoorts

De OIE meldde vandaag eveneens een geval van Equine Infectieuze Anemie (EIA), oftewel moeraskoorts, op een dressuurstal en stoeterij van Spaanse paarden in het Zuid-Engelse Dorchester.

De ziekte kwam naar voren bij een test van drie hengsten. Twee van de drie waren positief, de derde vals-positief. Die laatste wordt opnieuw onderzocht.

Moeraskoorts is een virale infectieziekte bij paardachtigen die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. EIA wordt door insecten verspreid, er is geen vaccin of behandeling tegen.

Volgens GD Diergezondheid uit de ziekte zich in verschijnselen van koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, bloedarmoede en bloedinkjes in de slijmvliezen, soms leidend tot de dood.

Omdat het veroorzakende virus kort in de monddelen van het insect kan overleven, is een minimale afstand van 200 meter van een drager tot overige dieren voldoende om moeraskoorts niet te verspreiden. Wel blijft een geïnfecteerd dier levenslang drager van de ziekte.

Dat is de reden waarom in sommige landen dragers van moeraskoorts moeten worden geëuthanaseerd. In Nederland geldt een vrijwillige euthanasie of levenslange isolatie op 200 meter van andere paardachtigen. De Engelse hengsten zijn vooralsnog niet geëutanaseerd.

Eerder in Nederland

In 2010 was er in Engeland ophef over een paard met EIA, afkomstig uit Nederland. Dit paard kwam oorspronkelijk uit Roemenië, waar de ziekte nogal eens voorkomt. Het dier verbleef tijdelijk in ons land. Elders in het land is geen moeraskoorts aangetroffen.

Mogelijk hebben de Engelse hengsten die nu drager van de ziekte zijn, het veroorzakende virus meegenomen vanuit Spanje. De stoeterij importeert paarden uit dat land. Spanje was tot 2017 officieel vrij van moeraskoorts. In dat jaar dook de ziekte plots op.

In Nederland heeft GD moeraskoorts gemonitord tussen 2014 en 2016 bij slachtpaarden. Daarna stopte het onderzoek, omdat niets werd gevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer