Zuivering kaswater mag op riolering

Voor collectieve zuivering van afvalwater in de glastuinbouw mag het bestaande rioolstelsel worden gebruikt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu past daarvoor de Waterschapswet aan.

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (I en M) verleden week aan de Tweede Kamer gemeld, naar aanleiding van de motie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Hiermee verdwijnt de juridische belemmering om verder te gaan met de ontwikkeling van het collectief AWZI Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Dit collectief biedt aan circa 1.400 hectare glastuinbouw in het Westland een oplossing voor de invulling van de zuiveringsplicht. LTO Glaskracht Nederland werkt hierbij samen met het Hoogheemraadschap van Delfland.

Positief

'Het is positief dat het ministerie op ons verzoek is ingegaan', reageert voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. 'Zo wordt collectieve zuivering in de glastuinbouw op deze schaal mogelijk.'

De wetswijziging is nodig, zodat een waterschap kosten kan doorberekenen voor het apart zuiveren van afvalwater aan een particuliere groep glastuinbouwbedrijven. De huidige wet laat dat niet toe vanwege de collectieve taak van AWZI's. De volgende stap is het maken van een haalbare businesscase voor centrale zuivering bij Nieuwe Waterweg.

Lokaal niveau

Ook collectieven op lokaal niveau, zoals clusters of polders, mogen gebruikmaken van de bestaande riolering. Voorwaarde is dat het te zuiveren afvalwater hoofdzakelijk afkomstig is van glastuinbouwbedrijven. De gemeente en/of het waterschap moet daarbij wel betrokken zijn in het beheer en uitvoering. Hiervoor is een wetswijziging niet per se nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zondag
    8° / 4°
    10 %
Meer weer