SDE++-subsidie maakt duurzame glastuinbouw mogelijk

Corné en Mark van Boxel hebben met de SDE++ een flinke stap gezet richting duurzaamheid. Ze investeren sinds 2018 in zonnecollectoren, elektrische PV-panelen en beweegbare schermen voor hun 28.000 vierkante meter grote komkommerbedrijf. De telers delen hun ervaringen en de impact van de investering op het bedrijf.

SDE%2B%2B%2Dsubsidie+maakt+duurzame+glastuinbouw+mogelijk
Next Source
© Matti Moorman

Corné van Boxel runt samen met zijn neef Mark een komkommerteeltbedrijf waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Om aan hun energiebehoefte te voldoen en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen, hebben zij gekozen voor de installatie van zonnecollectoren en elektrische PV-panelen. 'We waren op zoek naar manieren om ons energieverbruik te verminderen en de CO2-uitstoot te beperken', zegt Van Boxel.

Met de SDE+-subsidie, tegenwoordig bekend onder de noemer SDE++, hebben zij hun duurzame investering kunnen realiseren. Deze subsidie, bedoeld om duurzame energieproductie te stimuleren, speelde een cruciale rol in het haalbaar maken van deze investering. 'De langetermijnvoordelen van zonne-energie wegen ruimschoots op tegen de initiële kosten', aldus Van Boxel.

Ondanks een zorgvuldige levering, testen en installatie, kan er altijd wat misgaan. 'In het begin hadden we wat problemen met de panelen, een paar gingen kapot', vertelt Van Boxel. In dit stadium van het project is Next Source in beeld gekomen om samen met de fabrikant deze problemen snel te verhelpen. Recent zijn de panelen vernieuwd met een verbeterd ontwerp, wat bijdraagt aan een stabielere energieopbrengst.

Het was belangrijk een partner te hebben die ons gedurende het hele proces kon ondersteunen

Corné van Boxel, komkommerteler

Next Source was een belangrijke partner in dit project. 'Ondanks een kleine vertraging in de planning, werd het project uiteindelijk snel uitgevoerd', geeft Van Boxel aan. Hij prijst vooral de flexibiliteit en het probleemoplossend vermogen van Next Source. 'In vergelijking met andere bedrijven bood Next Source niet alleen een goede prijs, maar ook een uitstekende kwaliteit en service.'

Next Source onderscheidde zich door de betrouwbare 'turnkey'-oplossing, waardoor de overgang naar zonnewarmte naadloos verliep. 'Het was belangrijk voor ons om een partner te hebben die ons gedurende het hele proces kon ondersteunen', voegt Van Boxel toe.


Op weg naar duurzamere sector

Van Boxels ervaring biedt waardevolle informatie voor andere telers die overwegen te investeren in duurzame technologieën. Hij benadrukt dat de langetermijnvoordelen, zoals kostenbesparing en een verbeterd imago, de initiële investering rechtvaardigen.

Het verhaal van deze ondernemer onderstreept het belang van innovatie in de glastuinbouwsector. Door te kiezen voor duurzame oplossingen, kunnen telers hun ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd hun bedrijf toekomstbestendig maken.

Om zelf verder te verduurzamen heeft Van Boxel dubbele en beweegbare schermen geïnstalleerd om onder andere de efficiëntie van de panelen te verhogen. Deze schermen zorgen voor koudere retourstromen, wat resulteert in een hoger rendement. 'Elke stap richting efficiëntie helpt ons om duurzamer te zijn', benadrukt de teler.


SDE++ versus ISDE

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) heeft een belangrijk rol gespeeld in de transitie naar zonne-energie. Deze subsidie is bedoeld om de productie van duurzame energie te stimuleren en heeft het voor veel bedrijven mogelijk gemaakt te investeren in technologieën die anders financieel niet haalbaar zouden zijn.

'De subsidie gaf ons de nodige financiële ruimte om deze grote stap te zetten', stelt Van Boxel. 'Het zorgde ervoor dat de investering in zonnecollectoren rendabel is en het maakt ons bedrijf toekomstbestendiger.'

Hoewel de SDE++-subsidie waardevol is, kent deze ook onzekerheden, zoals de koppeling aan de gasprijzen en veranderende voorwaarden. Dit kan het plannen van langetermijninvesteringen bemoeilijken. 'Het is soms lastig om te anticiperen op de beschikbaarheid van de subsidie en teruggave die elk jaar anders is', legt Van Boxel uit.

Naast de SDE++ is er de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze biedt een stabieler en voorspelbaarder alternatief voor sommige ondernemers, met name diegenen die op zoek zijn naar een lagere drempel of een kortere terugverdientijd.


Duurzame en rendabele toekomst

'We blijven zoeken naar manieren om ons bedrijf te verduurzamen', vervolgt Van Boxel. De voortdurende technologische vooruitgang en samenwerking met betrouwbare partners zoals Next Source, brengt de komkomkommerteler dichter bij zijn duurzaamheidsdoelen.

Een van de volgende stappen die Van Boxel overweegt, is de investering in een e-boiler. Die gebruikt elektriciteit om water te verwarmen. Zo'n systeem kan de efficiëntie verder verhogen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder verminderen. 'Het combineren van zonnewarmte met een e-boiler kan ons energieverbruik nog duurzamer en kostenefficiënter maken.'


LTO-leden krijgen korting op installatie zonnewarmtesysteem

Een zonnewarmtesysteem is een rendabele oplossing voor agrarisch ondernemers met bedrijven waar veel warm water en/of warmte wordt verbruikt. Next Source adviseert, engineert, levert en installeert complete systemen voor zonnewarmte en -stroom waarmee de ondernemers hun energiekosten kunnen verlagen. Klanten van Next Source krijgen een persoonlijke adviseur toegewezen. Die kijkt samen met hen wat de efficiëntste oplossing is voor hun bedrijf en ontzorgen hen bij de realisatie ervan. LTO-leden krijgen 5 procent korting op de hele installatie. Neem voor meer informatie contact op met Next Source via info@nextsource.nl of telefoonnummer (0174) 231 070.

Dit artikel is gecreërd door onze kennispartner Next Source.

Next Source

Next Source biedt volledige begeleiding bij de realisatie van zonne-energieprojecten. Dit omvat het leveren van zonnecollectoren, PVT-panelen, zonnepanelen,...

Lees verder »

Meer van Next Source

Meer artikelen van Next Source »

Artikelen over Next Source