Bloembollenteler gaat emissie naar sloot tegen

Bloembollenteler Léon de Ridder uit Noordwijkerhout probeert liever niet als eerste iets uit, maar nu wel. Hij wil met zijn broer Jacques zorgen voor een schone sloot en een schoon erf.

Bloembollenteler+gaat+emissie+naar+sloot+tegen
© Georges Hoeberechts

De gebroeders Léon en Jacques de Ridder uit Noordwijkerhoudt hebben een broeierij en teeltbedrijf met 31 hectare bollenteelt, 11 hectare gladiolen en ze broeien zo'n dertien miljoen tulpen in de Duin- en Bollenstreek.
Het is een modern en geautomatiseerd bedrijf, waaruit duidelijk blijkt dat de ondernemers liefde voor techniek hebben. Die liefde vormt een van de drijfveren om mee te doen aan het project 'Schoon erf, schone sloot', waarin het Hoogheemraadschap van Rijnland, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en LTO Noord samenwerken. 'Het moet toch gebeuren, dus zijn we eraan begonnen', zegt Léon de Ridder nuchter.
Maar er zit meer achter de maatregelen die de broeier heeft genomen om het bedrijf klaar te maken voor strengere milieuregels. 'Ik kijk al jaren naar de mogelijkheden om milieuvriendelijker te telen en te broeien. Het is nu tijd om maatregelen te nemen', stelt hij.

Filterinstallatie

Een van zijn maatregelen is een filterinstallatie in het recirculatiecircuit van het water dat in de broeierij wordt gebruikt, die storingen kan melden. 'Het filterdoek kan de capaciteit nog niet aan. Er komt een ander doek voor. Er wordt nog gewerkt aan de installatie. We hopen dat deze klaar is voor de komende jaarwisseling', vertelt de ondernemer. Vanaf 2018 mag het water niet meer worden geloosd.
Achter het bedrijf ligt nog een filter, een Phytobac. In een bassin wordt het spoelwater van de kwekerij op natuurlijke wijze gefilterd.
'Het douchen van de bollen hebben we al vervangen door behandeling met schuim. De buitenkant van de kisten blijft op die manier droog. De bollen gaan zo mogelijk ook niet nat de grond in. Eventueel verontreinigd water van het erf en van het reinigen van de spuit vangen we op en dat gaat de Phytobac in', legt de ondernemer uit.
Via studieclubs heeft De Ridder zich verdiept in maatregelen tegen emissie. 'Zo kwam ik er onlangs achter dat de wielen van de heftruck voor emissie zorgen, al ligt hier nauwelijks iets.'

Nulmeting

Of er daadwerkelijk weinig restanten van middelen in de sloot en in het riool verdwijnen, moet blijken uit de nulmeting die het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft gedaan in de straatkolk bij zijn bedrijf.
'Natuurlijk staat het product op nummer één. Als er gewasbescherming nodig is om het product perfect te krijgen, dan gebruiken we die. Tegelijkertijd kijken we naar alternatieven.'
Daarom start De Ridder komend seizoen een proef met een bacteriepreparaat, dat het klimaat in de bodem om de wortels van de gladiolen moet verbeteren. Op die manier hoopt hij op een hogere weerstand van het gewas, zodat minder bespuitingen nodig zijn.

Ik kijk al jaren naar de mogelijkheden om milieuvriendelijker te telen en te broeien

Léon de Ridder, bloembollenteler en -broeier in Noordwijkerhout

Drie provincies

Doel van het project 'Schoon erf, schone sloot' is het tegengaan van emissie naar het oppervlaktewater vanaf het erf. In plaats van het uitdelen van boetes voor overtredingen werkt het Hoogheemraadschap van Rijnland samen met telers om verspreiding van restanten gewasbeschermingsmiddelen tegen te gaan. Bij het project zijn ook LTO Noord, KAVB, gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten en toeleveranciers betrokken.

Het project begon vier jaar geleden in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Onlangs is het project uitgebreid naar heel Noord-Holland plus Flevoland en Zuid-Holland.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 3°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    5 %
Meer weer