Areaal cichorei krimpt met 20 procent

Er is in 2015 én 2016 meer inuline uit cichorei geproduceerd dan Sensus in Roosendaal had verwacht. De voedingsmiddelenfabrikant wil de voorraden afbouwen.

Areaal+cichorei+krimpt+met+20+procent
© Patick Coenen

Dat kan alleen als dit jaar het areaal cichorei met 20 procent omlaag gaat. Sensus spreekt niet over exacte arealen, maar het gaat naar schatting om circa 1.000 hectare minder.

Iwan Blankers van Sensus gaat voor dit jaar uit van een kortere campagne, die half september start en begin januari stopt. 'In 2018 of 2019 denken we het areaal weer te kunnen later groeien door meer afzet van inuline uit cichorei. De vezelstof past in de trend van minder toegevoegde suikers en daardoor groeide de afzet in Europa. Die trend zal blijven en groter worden.'

Dat was maandag de boodschap van Blankers op de eerste regiovergadering van de Telersvereniging Inulinecichorei in Kruisland, bij Roosendaal. Op dit moment staan de verkopen van inuline wat onder druk door concurrentie vanuit België en nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten.

We moeten streven naar 10 ton inuline per hectare

Martien Peters, Telersvereniging Inulinecichorei

Blankers: 'Noord-Amerika is belangrijk voor de afzet van inuline. De wetgeving op het gebied van ingrediënten en voedingswaardedeclaratie vraagt om wetenschappelijk bewijs voor de term 'voedingsvezel'. Dit zorgt voor onrust op de markt en zet een rem op nieuwe ontwikkelingen. Voor de zomer verwachten we groen licht voor inuline. Over de uitkomst zijn we optimistisch.'

Lange campagne

Door de hoge opbrengsten van cichorei verwacht Sensus dit jaar nog tot in de eerste week van februari door te moeten gaan met de campagne. Dit ondanks een hoog verwerkingsvolume in de fabriek. De gemiddelde opbrengsten liggen tot nu tot op zo'n 50 ton netto per hectare, met een opvallend hoog inulinegetal van 17,3 en maar 10 procent tarra.

Opvallend is daarnaast dat er aan het einde van de campagne nog steeds mooie cichorei bij Sensus binnenkomt. Het inulinegetal was in de derde week van januari circa 16,7 en de tarra was met 11 procent laag. 'Het inulinegetal blijft op niveau. Blijkbaar kan cichorei goed tegen de vorst', concludeert Martien Peters van de telersvereniging.

Relatief gezien moet nu nog veel cichorei binnenkomen uit Limburg en het oosten van Brabant, waar deze zomer sprake is geweest van forse wateroverlast. Het aanleverschema is gewijzigd om de gewassen de kans te geven zich te herstellen. En dat zorgt voor hoge opbrengsten, ondanks het feit dat de cichorei zoals rijst in het water heeft gestaan.

Peters: 'Uit de eerste cijfers blijkt dat de cichorei uit Oost-Brabant in 75 procent van de gevallen 10 ton inuline per hectare haalt bij gemiddeld 59,3 ton per hectare. Het zijn verrassend hoge opbrengsten. Het gaat wel om voorlopige cijfers. Uit dit gebied is nog maar een klein deel van de cichorei geleverd.'

Sensus en de telersvereniging hebben een gemiddelde opbrengst van 10 ton inuline per hectare in het jaar 2023 als doel gesteld. 'We moeten ernaar streven om 10 ton inuline te telen, te oogsten en aan de fabriek te krijgen', geeft Peters aan.

Drie manieren

De gemiddelde opbrengst is nu 7,9 ton inuline per hectare. Om de 10 ton inuline per hectare te halen is een stijging nodig van gemiddeld 4 procent per jaar. Volgens Peter van den Bosch van Sensus Agro kan dat op drie manieren: betere rassen, teeltinnovatie en optimaliseren van teeltkeuzes.

De ontwikkeling van nieuwe rassen moet zorgen voor ongeveer een kwart van de opbrengststijging. Vorig jaar waren de rassen Benulite en Selenite goed voor ruim 60 procent van het areaal cichorei. Bij teeltinnovatie gaat het om zaken als zaaien, onkruidbestrijding, inzet van drones en oogstoptimalisatie.

Het perceel en de zaaizaadkeuze zijn in 75 procent van de gevallen de belangrijkste oorzaak van een niet optimale opbrengst, blijkt uit Cimone, de cichoreimonitor en het teeltevaluatieprogramma van Sensus. 'Cimone geeft een stuk bewustwording. Je ziet hoe je het als teler in de regio doet', zegt Van den Bosch.

Daarnaast adviseert Van den Bosch de telers om deel te nemen aan teeltregistratie middels Crop-R. Het gaat om informatie over perceel, zaaien, plantaantal, gewassluiting, oogst en levering. Dit maakt teeltvergelijking per regio mogelijk. Dit jaar doen 776 percelen mee met een oppervlakte van 3.586 hectare.

Start cruciaal

IRS-onderzoeker Marco Bom maakt duidelijk dat de start van cichorei cruciaal is voor de uiteindelijke opbrengst. 'Het gaat om lichtbenutting: hoe meer, hoe hoger de opbrengst. Dat is te realiseren door te kiezen voor een geschikt perceel en een optimaal zaaimoment. Dat maakt een snelle kieming, een hoog plantaantal en een vlotte begingroei mogelijk. Streef naar een vroege gewassluiting rond 1 juli.'

Gebruik van vloeibare fosfaatmeststoffen in de zaaivoor, zoals Quickstart, zorgt volgens Bom voor een meeropbrengst van gemiddeld 3 ton per hectare, goed voor een netto rendement van 100 euro per hectare. Granulaat in de zaaivoor raadt hij af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 3°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    5 %
Meer weer