Levensduur of aanhoudingscijfers, dat is de vraag
In de fokwaarden van Genetische Evaluatie Stieren (GES) voor stieren wordt de fokwaarde voor levensduur meegenomen. Onlangs kwam de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) met aanhoudingscijfers van een aantal stieren: dochters van welke stieren blijven het langst lopen. Wat geeft het beste beeld van duurzaamheid?
Een stier als Skjenaust, een Noorse roodbont, doet het goed qua aanhoudingscijfers. Binnen de NVO is hij met een fokwaarde van 114 zelfs de tweede beste, vlak achter kruislingstier R David. Qua levensduur doet R David het op zwartbontbasis redelijk, maar Skjenaust komt uit op 'slechts' 283 dagen. Opvallend genoeg staan meer kruislingrassen hoog bij de aanhoudingscijfers.
Dit heterosiseffect als gevolg van kruisingen wordt bij de fokwaarde voor levensduur uitgefilterd. NVO-secretaris Joop Olieman stelt dat het heterosiseffect wordt onderschat. Hierdoor blijven dieren gemiddeld 250 dagen langer op het bedrijf, stelt hij.
Zuivere fokkerij
In de zuivere fokkerij doet een Holsteinstier als Hoekland Maik het met 113 goed in de aanhoudingscijfers, wat niet helemaal terugkomt in zijn 532 dagen levensduur. Prince, ook 113 voor aanhoudingscijfers, komt wel op 880 dagen levensduur.
Beide fokwaarden hebben plussen en minnen. De aanhoudingscijfers geven een reëel beeld van wat daadwerkelijk wordt aangehouden. Hiervoor moeten de dochters enkele jaren aan de melk zijn. Dat is erg laat bij de huidige snelheid in de fokkerij als gevolg van de toepassing van genomics. Ondertussen kan van die stier al een kleinzoon op de kaart staan.
Bedrijfsinvloeden
Ook zijn de aanhoudingscijfers niet gecorrigeerd op bedrijfsinvloeden. De koeien blijven bij de ene melkveehouder langer lopen dan bij de ander. De aanhoudingscijfers van een stier kunnen worden beïnvloed wanneer zo'n melkveehouder die stier veel kansen heeft gegeven.
De levensduur is eerder bekend, maar werkt op basis van voorspellers. Dat verdient aandacht. Nog altijd wordt uierdiepte hierin meegenomen, wat door het hoge niveau van de uierkwaliteit haast overbodig is.
Aanpassing
GES, verantwoordelijk voor de fokwaardeschatting, werkt aan een verbetering van deze fokwaarde. Die aanpassing komt op zijn vroegst in 2018. Dat is het jaar waarop de Nederlandse veehouder met fosfaatrecht wordt afgerekend op iedere aanwezige koe of kalf. Een goed beeld van de levensduur van de melkkoe is dan broodnodig, zodat de ondernemer met minder jongvee uit kan.
De tijd dat een melkkoe wordt vervangen omdat er jongvee klaarstaat, is dan voorbij. Dit vertroebelde de afgelopen decennia de levensduurcapaciteit van veel koeien. In deze barre tijden voor de melkveehouderij gaat het bij het voortbestaan daadwerkelijk om de langste adem, niet alleen voor de melkkoe.
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas cirkelschudder Volto 870T
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7619
2015, € 59.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Maandag8° / 4°60 %
-
Dinsdag7° / 2°15 %
-
Woensdag9° / 6°5 %