Baseer nieuw GLB op fair trade
Het nieuwe GLB in 2020 moet zorgen voor ruimte om te ondernemen en te innoveren. Daarbij is fair trade binnen één open interne Europese markt een absolute randvoorwaarde.
Het ministerie van Economische Zaken heeft met zijn brief van 20 mei aan de Tweede Kamer een rapport gestuurd met voorstellen voor aanpassing van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De wereld verandert en met haar zijn beleidsbepalers en het beleid zelf ook aan verandering onderhevig.
Het huidige GLB geeft invulling aan drie doelstellingen: versterking van de marktwerking in de landbouwproductie, verduurzaming en versterking van de biodiversiteit in het Europese agrarische gebied en evenwichtige plattelandsontwikkeling voor een vitaal en gezond buitengebied. De oude GLB-marktordeningen zijn verdwenen en de nieuwe plannen streven maar liefst elf doelstellingen na, van voedselzekerheid tot werkgelegenheid.
Veel discussie
Het is een schets voor een herontwerp en daar zal veel discussie over worden gevoerd. Dat is ook de bedoeling van de opstellers van het rapport. Eenieder zal daar vanuit zijn eigen maatschappelijke achtergrond naar kijken.
Voor de akkerbouw staat centraal dat het GLB Europees georiënteerd blijft. Al te grote vrijheden voor een nationale invulling beïnvloeden de concurrentieverhoudingen.
Elf doelstellingen
Het is een GLB en faire trade binnen één open interne Europese markt is een absolute randvoorwaarde voor het welslagen en draagvlak voor het beleid. Voldoende inkomen voor agrariërs is een van de elf doelstellingen en ook daarvoor geldt het fairtradeprincipe.
De voorstellen willen inkomenssteun afkappen op het regionaal geldende minimumloon en persoonsgebonden maken in plaats van te relateren aan de grootte van het bedrijf. Dat zijn ingrijpende hervormingen en dat kan niet van de ene dag op de andere.
Ruimte
Het moet er in essentie bij het Europese beleid om gaan dat akkerbouwers ruimte krijgen om te kunnen ondernemen op een gelijk speelveld. Met of zonder GLB ondersteuning. En als er extra voorwaarden komen voor inkomenssteun, dan moet er boter bij de vis.
Neem als overheid verantwoordelijkheid en zorg dat de regelgeving het mogelijk maakt om daaraan te kunnen voldoen. Dat past ook in de komende onderhandeling over het aanstaande zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Stel de bodem centraal en maak het mogelijk om de bodemkwaliteit en bodemvruchtbaarheid te versterken.
Experimenteren
Een terugkerend fenomeen is innovatie. Het is een van de speerpunten van het Nederlandse kabinet. Voor primaire bedrijven is het van belang om toegevoegde waarde voor afnemers en consumenten te leveren. Boeren moeten meer ruimte krijgen om te experimenteren.
Zo is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in phytophthoraresistente aardappelrassen die via een innovatieve cisgenese veredelingstechniek worden geproduceerd. In potentie kan dat voor het bedrijfsleven miljoenen euro's besparen op de bestrijding van de aardappelziekte.
Boter bij de vis
Echter, de wetgeving om zulke rassen te kunnen gebruiken, loopt ver achter. Een innovatietraject dat daarom beperkt blijft tot veel werk voor onderzoeksinstellingen en uiteindelijk niets oplevert voor de sector waarvoor het is bedoeld. Daarom ook hier boter bij de vis: zorg voor adequate regelgeving die innovatietrajecten tot wasdom en toegevoegde waarde creëren voor allen.
Jaap van WenumVoorzitter LTO-vakgroep Akkerbouw
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6100M (MG) #518558
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6100M (RL) #152569
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155M CQeco FH
2019, P.O.A.
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte