Politici zien problemen vergroening zware klei

LTO Noord-afdeling Oldambt heeft vrijdagmiddag aan politici uit Brussel, Den Haag, provincie Groningen en gemeenten duidelijk gemaakt dat vergroening op zware klei niet werkt.

Politici+zien+problemen+vergroening+zware+klei
© Nieuwe Oogst

Aanleiding van de excursie was een bezoek van de LTO Noord-afdeling aan Brussel van afgelopen zomer.

De Europarlementariërs Bas Belder (SGP) en Jan Huitema (VVD) zijn toen uitgenodigd voor een tegenbezoek. Ze kregen te zien hoe het op de Oldambster klei werkt.

Ontgroening

Akkerbouwer Otto Knotnerus uit Nieuwolda maakte duidelijk dat zijn bedrijf er met Europese vergroeningsmaatregelen niet groener op is geworden. ‘Het zorgt juist voor ontgroening.’

Voor de noodzakelijke gewasdiversificatie zaait hij 5,5 hectare zomertarwe in plaats van wintertarwe. Het land ligt in de winter zwart.

Inzaai van vanggewassen is moeilijk op de zware Oldambtster kleigrond. ‘Dat is een goede mogelijkheid voor 90 procent van de boeren. Deze grond is er niet dankbaar voor.’

Huitema ziet mogelijkheden om de regels aan te passen. Bijvoorbeeld door wintertarwe op zware klei als vanggewas toe te staan, ook als de tarwe het jaar erop wordt geoogst.

Kringloopdier

Akkerbouwer en varkenshouder Erno van den Akker uit Oostwold vindt een varken een prima kringloopdier. Bij het brijvoer gebruikt hij veel restproducten.

De regelgeving rond het bemesten van tarwe met dierlijke mest in het voorjaar blijft voor Van den Akker een lastig punt.

‘De regels sluiten niet aan bij de praktijk. We moeten bij het sleepslangbemesten werken met een gedoogsituatie.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer