LTO wil maatregelen melkprijs

Een combinatie van maatregelen moet een einde maken aan de steeds lagere melkprijzen. Dit zijn volgens LTO een nieuwe interventieronde van de Europese Commissie, beëindiging van de Europees-Russische boycot en een betere verdeling van de marges in de keten.

LTO+wil+maatregelen+melkprijs
© Nieuwe Oogst

‘De eerste tekenen van herstel van de zuivelmarkt lijken zichtbaar, maar onze zorgen over de melkprijs blijven onverminderd groot’, zegt Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij.

Vanmorgen werd bekend dat FrieslandCampina de garantieprijs voor juni handhaaft, terwijl - gezien lagere prijzen in omringende landen - een daling werd verwacht.

Romijn: ‘Laten we hopen dat we de bodem achter ons hebben. Nu wordt op boerenbedrijven dik onder de kostprijs geproduceerd, waardoor veehouders maandelijks gemiddeld 6.000 tot 7.000 euro minder beuren. Dat houdt niemand lang vol.’

Verdeling van marges

De vakgroepvoorzitter constateert dat de prijzen voor zuivel in de winkels, ondanks de lage melkprijs voor de melkveehouders, amper zijn gedaald. Dat betekent volgens hem dat dat de marges zijn toegenomen.

Een betere verdeling van de marges zou boeren meer lucht geven en dit vraagstuk beschouwt Romijn als een uitdaging voor zowel zijn eigen vakgroep als andere partijen in de zuivelketen.

In vrijwillige productiebeperking door Europese zuivelondernemingen ziet Romijn geen enkel heil: ‘Het is een zeer kostbare maatregel, die uiteindelijk betaald moet worden door melkveehouders.’

In ons land wordt nog geen twee procent van de mondiale zuivel geproduceerd. De productie hier terugschroeven heeft naar Romein’s overtuiging nauwelijks of geen effect.

Productiedaling

Van de vier grote zuivelexporteurs ter wereld produceren er twee (Nieuw-Zeeland en Australië) momenteel minder dan een jaar geleden. De VS noteerde in april +1,2 procent en de zuivelproductie in de EU-landen is met hooguit 1,5 procent gestegen en valt nu weer terug. Naar verwachting zal de melkproductie dit jaar uitkomen op +1 procent.

Afzetmogelijkheden

Volgens Romijn hebben twee ontwikkelingen mede gezorgd voor de lage melkprijs: de lage olieprijs (waardoor olie-exporterende landen minder zuivel kopen) en de aanhoudende Europees-Russische boycot (waardoor de Europese zuivelexport naar Rusland volledig is stilgevallen).

‘Die Russische markt moet zo snel mogelijk open. En nu de betrekkingen met Iran zijn genormaliseerd, moeten ook die grenzen snel open. In Iran liggen grote afzetmogelijkheden voor Nederlandse zuivel’, aldus Romijn.

Lees ook: Melkveehouders blokkeren bus EU-ministers

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer