WUR: stadslandbouw rendabel

Grootschalige boerderijwinkels bij stadslandbouw zijn financieel en maatschappelijk rendabel. 'Die draagt bij aan een duurzame maatschappelijke ontwikkeling van stad en land', geeft onderzoeker Marcel Vijn van Wageningen UR (WUR) aan.

Dat blijkt uit een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) van drie stadslandbouwprojecten van Wageningen UR en Witteveen+Bos.

Er werden cases geanalyseerd: het bestaande project 'Voedseltuin Rotterdam' en de plannen voor 'Gebiedsontwikkeling De Nieuwe Warande Tilburg' en 'Boerderij Hazennest' uit Tilburg.

Gezondheidsbaten

Bij de analyse kwamen een groot aantal maatschappelijke baten naar voren. 'Voorbeelden daarvan zijn gezondheidsbaten door een gezonder leefpatroon van de vrijwilligers en een betere leefbaarheid door recreatiemogelijkheden', weet Vijn.

Maar ook verbetering van het woongenot en het toenemen van de werkgelegenheid.

Rendabel

Door de maatschappelijke baten uit te drukken in geld en de daadwerkelijke financieringskosten af te trekken, bleken alle projecten maatschappelijke rendabel te zijn. 'Verder droegen ze bij aan een duurzame maatschappelijke ontwikkeling van stad en land.'

Ondanks dat deze resultaten positief zijn, is het volgens Vijn te vroeg om te concluderen dat alle stadslandbouwprojecten in Nederland iets opleveren.

'Om een beter beeld te krijgen van de baten van de Nederlandse stadslandbouw is het van belang dat we meer vormen van stadlandbouw analyseren en de baten nog verder specificeren zoals het effect op de gezondheid van de gebruikers', stelt hij.

Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 5°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 3°
    10 %
  • Zondag
    8° / 3°
    10 %
Meer weer