Consultatie aanpassing Plantgezondheidswet: direct ingrijpen bij ziekte

Het kabinet is van plan om de Plantgezondheidswet aan te passen. Concreet gaat het om wanneer maatregelen in werking treden bij een uitbraak van een plantenziekte. Vanaf vandaag kan worden gereageerd op het voorstel.

Consultatie+aanpassing+Plantgezondheidswet%3A+direct+ingrijpen+bij+ziekte
© NVWA

Sommige plantenziekten kunnen zoveel schade aanrichten aan planten en gewassen dat binnen de Europese Unie is afgesproken om deze ziektes te bestrijden. Wanneer zo'n ziekte wordt aangetroffen bij een teler, tuinder of akkerbouwer moet de NVWA ingrijpen om te voorkomen dat de ziekte verder wordt verspreid.

Maatregelen die genomen kunnen worden, veranderen bij deze wetswijziging niet. Wat wel verandert is dat de maatregelen meteen ingaan wanneer de ziekte wordt gevonden door de handhavende dienst en als is vastgesteld welke maatregelen nodig zijn.

Zo kunnen bedrijven en natuur zo goed mogelijk worden beschermd en wordt de plantziekte zo snel mogelijk uitgeroeid en niet verder verspreid, staat in de toelichting op de consultatie. Op basis van de huidige regelgeving kunnen telers, boeren en handelaren in plantaardig materiaal al te maken krijgen met deze maatregelen. Dit verandert niet.


Ook voor particulieren

De wijziging van de Plantgezondheidswet is belangrijk voor telers, boeren en handelaren in plantaardig materiaal. Zij moeten de maatregelen die genomen worden bij de uitbraak van een plantziekte namelijk uitvoeren. Als de ziekte zich verder heeft verspreid dan een of meerdere bedrijven, dan kunnen ook gemeenten, particulieren eigenaren van tuinen en andere terreineigenaren met maatregelen te maken krijgen.

Reden voor aanscherping van de wet is de toename van het risico op de vestiging en verspreiding van plantenziekten in Nederland. De meeste zogenoemde quarantaineziekten vinden hun oorsprong in warmere gebieden. Door klimaatverandering neemt de kans toe dat deze plantenziekten zich hier vestigen. Ook de afname of toename van sommige insecten draagt daaraan bij. Deze zijn ofwel een natuurlijke vijand van ziekten of dragen deze juist over.

Voorbeeld van een plantenziekte die als een grote bedreiging wordt gezien, is Xylella (foto). Deze bacterie zorgt in Zuid-Europa al voor veel schade en wordt gezien als een van de meest schadelijke plantenpathogenen. Insecten die de ziekte overbrengen zijn in warmere periodes actief. Dit vraagt om snel optreden in het geval dat de aanwezigheid van de ziekte wordt geconstateerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Vrijdag
    16° / 7°
    5 %
  • Zaterdag
    18° / 5°
    5 %
  • Zondag
    19° / 7°
    0 %
Meer weer