'De boer op met leidraad voor gemeenten'
Staan in de omgevingsplannen van uw regio maatregelen die het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beperken of bepaalde teelten zelfs onmogelijk maken? Ga dan de boer op met onze 'Leidraad agrarisch gebruik gewasbeschermingsmiddelen voor gemeenten'.

Je hoeft geen krant meer open te slaan of er staat weer een artikel in over het gebruik van gewasbescherming in de land- en tuinbouw. Alle open teelten staan onder druk van natuur- en milieuorganisaties, omwonenden, noem maar op. Die druk is er al langer en er zijn ook al enkele rechtelijke uitspraken gedaan.
Een gevolg hiervan is precedentwerking. Je merkt dat gemeenten om zich heen kijken en zich laten beïnvloeden bij het opstellen van omgevingsplannen. Daarin worden bijvoorbeeld maatregelen genoemd die het gebruik van middelen beperken of bepaalde teelten zelfs verbieden.
Je hoort en leest veel over een teeltvrije zone van 50 meter langs bebouwing. Daar is nog helemaal geen jurisprudentie over. Wettelijk gelden teeltvrije zones langs watervoerende sloten. Bij neerwaartse bespuitingen in onze sector geldt een teeltvrije zone van 1,5 meter, bij opwaarts en zijwaarts is dat 5 meter.
We moeten voorkomen dat onze leidraad op het bureau van ambtenaren belandt en er niets mee wordt gedaan
Urgenda heeft deze winter naar alle gemeenten een leidraad gestuurd (Landinzicht) over hoe een duurzaam teeltsysteem er volgens de organisatie uit kan zien. Wij, als plantaardige sectoren, voelen ons niet senang met hetgeen in die leidraad staat.
Ik heb er zelf ook dubbele gevoelens bij. Enerzijds biedt Urgenda kansen met de beplantingsactie '1001ha bomen', in samenwerking met onze vakgroep, de LTO-vakgroep Melkveehouderij en Bionext. Anderzijds zijn er tegenstrijdigheden met betrekking tot gewasbescherming.
Onze 'Leidraad agrarisch gebruik gewasbeschermingsmiddelen voor gemeenten' is een antwoord op de maatschappelijke druk en op Landinzicht. Gewas, geluk en gezondheid, daar staan onze plantaardige sectoren voor. We zorgen voor voedselzekerheid. Maar onze sectoren – en dan specifiek de boom- en sierteelt – zorgen ook voor de vergroening van Nederland.
Voor beide aspecten zijn onze sectoren en teelten keihard nodig. En wij maken met elkaar echt al stappen richting weerbaar telen en minder gewasbescherming. We moeten voorkomen dat onze leidraad op het bureau van ambtenaren belandt en er niets mee wordt gedaan. Nee, de leidraad is bedoeld om ermee de boer op te gaan. Voor telers, individueel of als groep. Voor afdelingsbestuurders van alle sectoren.
De leidraad is opgesteld met de voorzitters van alle vakgroepen in de land- en tuinbouw. Klop aan bij uw voorzitter als u vragen heeft, als er in het omgevingsplan van uw gemeente iets staat dat uw onderneming of uw teelten belemmert. Uw gemeente heeft een zorgplicht richting inwoners, maar moet ook zorgen voor ruimte voor ondernemen, voor economisch draagvlak en werkgelegenheid.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
T7.220 Auto Command CVT
Gebruikt, € 45.000
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HA) #692283
Gebruikt, P.O.A.
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
New Holland T5.95 DualCommand
2012, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag15° / 0°0 %
-
Woensdag16° / 2°0 %
-
Donderdag19° / 3°0 %