'Verplichte duurzaamheidsrapportage vraagt openheid van hele keten'

CSRD, weet u wat dit betekent? Een duurzaamheidsrapportage die verplicht is vanuit de Europese Unie (EU) voor grote bedrijven. Maar CSRD treft ook kleine bedrijven. Als een klant ernaar vraagt moet u als teler wel mee en openheid over duurzaamheid geven.

%27Verplichte+duurzaamheidsrapportage+vraagt+openheid+van+hele+keten%27
© Dirk Hol

De onbekendheid over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) werd me afgelopen week duidelijk tijdens een rondgang op Plantarium-Groen-Direkt. Dat is een groot evenement in het Zuid-Hollandse Boskoop voor de Europese tuinplantenretail en -groothandel.

Grote kwekers die aan retailers leveren bleken wel bezig te zijn met CSRD, een EU-richtlijn. Maar veel anderen totaal niet, of de afkorting zei hen helemaal niets. Op het evenement was een rondetafelgesprek over CSRD, aantoonbaar duurzaam produceren en certificeren. Namens de vakgroep mocht ik hieraan meedoen, samen met personen van handelsorganisatie Anthos, Intratuin, MPS, een adviseur en een kweker.

Iedereen was het erover eens dat CSRD alle bedrijven in een keten kan treffen. Ook al is de EU-richtlijn alleen verplicht als uw bedrijf 'groot' is en aan minimaal twee van deze drie criteria voldoet: meer dan 250 medewerkers, meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar, meer dan 25 miljoen euro op de balans. In mijn sector, de boomkwekerij, bestaat een aantal grote bedrijven. Ook in de sierteelt is dat het geval.

CSRD voorkomt dat u in hetzelfde stramien blijft doorgaan

Erik Stuurbrink, voorzitter LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen

Als u een klein bedrijf heeft en denkt: 'CSRD geldt niet voor mij', of: 'Het zal mijn tijd wel duren, want ik heb toch geen opvolger', dan is de kans aanwezig dat u klanten kwijtraakt. Want ook al voldoet u niet aan twee van die drie criteria, maar u exporteert bijvoorbeeld wel naar Engeland, rechtstreeks of via een tussenstap: uw klant kan alle schakels in de keten vragen om over duurzaamheid te rapporteren. Welke invloed heeft uw bedrijf op het milieu en de maatschappij? Toon het maar aan. U moet het dan wel kunnen overleggen.

Door CSRD zal in de hele sector een openheid ontstaan die nu nog absoluut niet het geval is. Als ondernemer moet u een visie hebben op duurzaamheid: waar staat uw bedrijf nu en waar gaat het naartoe? CSRD brengt ook kosten met zich mee. Ik zie die rapportage als alwéér een kostenpost voor het bedrijf.

Gewasbeschermingsmiddelen worden alleen maar duurder. Ook groene middelen die duurzamer zijn. Het is dan de vraag of u met uw kostprijsberekening wel uitkomt en of u nog wel een marge kunt behalen. Daarom pleit ik voor iets collectiefs voor kleine(re) bedrijven.

Uw klant bepaalt welke informatie nodig is voor de CSRD. Overleg met uw klant en ook met uw accountant. U zult niet blij worden van rapporteren, maar bekijk het ook van de andere kant: CSRD voorkomt dat u in hetzelfde stramien blijft doorgaan. 'Ja, maar dat doe ik al jaren zo!' Nu dwingt de CSRD om objectief naar uw duurzaamheidsprestaties te kijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer