Frans voedselagentschap waarschuwt voor risico's van sojaproducten

Om schadelijke gezondheidseffecten te voorkomen, zouden grootschalige cateraars als schoolkantines en bedrijfsrestaurants geen producten op basis van soja moeten serveren. Ook de productie- en verwerkingstechnieken van soja moeten op de schop.

Frans+voedselagentschap+waarschuwt+voor+risico%27s+van+sojaproducten
© Dirk Hol

Met die waarschuwing komt Anses, de Franse evenknie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Soja is een belangrijke bron van zogeheten isoflavonen, een stof die van nature in planten voorkomt en dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Bij overconsumptie kunnen toxische effecten ontstaan op het voortplantingssysteem, stelt Anses.

Isoflavonen komen van nature voor in peulvruchten en in groenten, maar hun gehalte is bijzonder hoog in bepaalde voedingsmiddelen die van soja worden gemaakt. De voedingsmiddelen die de meeste isoflavonen bevatten, zijn allemaal op basis van soja. Uit onderzoek van Anses blijkt dat de maximaal aanbevolen norm voor isoflavonen wordt overschreden bij 76 procent van de kinderen tussen 3 en 5 jaar oud die sojaproducten eten. Bij volwassenen gaat het om 47 procent.

Om te voorkomen dat overconsumptie van het stofje plaatsvindt, zouden sojaproducten in ieder geval moeten worden geschrapt uit het aanbod van cateraars, adviseert Anses. Fabrikanten en producenten kunnen bijdragen door landbouwkundige technieken en productieprocessen te implementeren waarmee ze de isoflavonenniveaus kunnen verlagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 0°
    0 %
  • Woensdag
    16° / 2°
    0 %
  • Donderdag
    19° / 3°
    0 %
Meer weer