Ruime steun voor openstellen Klimaatfonds, maar stemming splijt coalitie

Een meerderheid van de Eerste Kamer vindt dat het Klimaatfonds moet worden opengesteld voor verduurzaming van boeren en tuinders. Een motie waarin minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) wordt verzocht dit te regelen kreeg dinsdagavond ruime steun.

Ruime+steun+voor+openstellen+Klimaatfonds%2C+maar+stemming+splijt+coalitie
© Dirk Hol

In de regeringscoalitie van PVV, NSC, BBB en VVD wordt verschillend gestemd. De motie was ingediend door CDA, samen met BBB, D66, GroenLinks-PvdA, OPNL, ChristenUnie en 50 Plus. SGP, Volt en PVV steunden deze motie. De andere regeringspartij, VVD, steunde de oproep niet, net als Forum voor Democratie, SP, Partij voor de Dieren en JA21. NSC is niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

Mede-indiener Theo Bovens heeft gevraagd om een Kamerbrief waarin het kabinet aangeeft hoe invulling aan deze motie wordt gegeven.


Kerncentrales

Dat de motie er is gekomen, is opvallend. Een eerdere poging van het CDA om een greep uit het klimaatfonds te doen, strandde eind vorig jaar al in de Tweede Kamer, waar de stemverhoudingen anders zijn dan in de senaat. De coalitiepartijen, inclusief BBB, stemden destijds tegen. Als de partij toen had ingestemd met het voorstel, had dat niet tot een meerderheid geleid.

Minister Hermans wees het openstellen van het Klimaatfonds voor verduurzaming van de agrarische sector eerder resoluut van de hand. Boeren die willen verduurzamen kunnen een beroep doen op andere potjes, was haar verweer. In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat de overgebleven klimaatmiljarden vooral worden gebruikt om de bouw van nieuwe kerncentrales op weg te helpen. Hermans wil aan dat plan vasthouden.


Voorjaarsnota

De miljarden in het Klimaatfonds dat door het vorige kabinet werd opgetuigd, dreigen volgens ingewijden nu inzet te worden van een felle strijd rond de voorjaarsnota. Diverse partijen hebben hun oog laten vallen op dat fonds om politieke wensen te financieren.

Het kabinet en de coalitiepartijen buigen zich na het voorjaarsreces, van 21 februari tot en met 3 maart, over de voorjaarsnota. Deze eerste bijstelling van de begroting voor 2025 dreigde ook zonder ruzie over de klimaatmiljarden al een ingewikkelde puzzel te worden, door tegenvallers die moeten worden gedekt en uiteenlopende politieke wensen bij de coalitiepartijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 6°
    10 %
  • Maandag
    10° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 6°
    20 %
Meer weer